Τυποποίηση σταφίδας στα πλάνα της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Στο πλαίσιο συνεργασίας με Παναιγιάλειο

Τυποποίηση σταφίδας στα πλάνα της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Σε νέες βάσεις τοποθετεί τη συνεργασία της με την Παναιγιάλειο για τη διάθεση της παραγωγής σταφίδας του νομού η ΕΑΣ Μεσσηνίας, επιδιώκοντας να αναλάβει μέρος της τυποποίησης του προϊόντος στις εγκαταστάσεις της στη Θουρία.

Το σχέδιο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας διοίκησης του συνεταιρισμού, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου και οι βασικοί του άξονες έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην Παναιγιάλειο, η οποία δεν εμφανίζεται αρνητική. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, «ορισμένα στάδια της επεξεργασίας και της τυποποίησης της σταφίδας, όπως ο διαχωρισμός σε μεγέθη, μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιηθούν στο εργοστάσιο της Ένωσης, το οποίο, όπως είναι γνωστό, μισθώνεται από την εταιρεία Κωνσταντόπουλου για την τυποποίηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου». «Ουσιαστικά, το τμήμα αυτό του εργοστασίου θα λειτουργεί για λογαριασμό της Παναιγιαλείου», εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι από τη δραστηριότητα αυτή η Ένωση μπορεί να εξασφαλίσει ένα έσοδο της τάξης των 150.000 ευρώ ετησίως και, ταυτόχρονα, να εγγυηθεί την απορρόφηση του προϊόντος από τους παραγωγούς. «Ελπίζουμε ότι, με τον τρόπο αυτόν, θα καταφέρουμε να αναστρέψουμε την τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας», προσθέτει.

Τυποποίηση σταφίδας στα  πλάνα της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κατά μέσο όρο, στον Νομό Μεσσηνίας παράγονται ετησίως περί τους 1.500 τόνους σταφίδας, οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραδίδονται και τυποποιούνται από την Παναιγιάλειο. Όπως μας λέει ο κ. Κατσούλης, ο συνδυασμός ισχυρής ζήτησης από το εξωτερικό και λιγοστών όγκων είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν από νωρίς οι ποσότητες. «Όπως μαθαίνουμε από την ΠΕΣ, χρειάστηκε να ακυρωθούν και μερικά συμβόλαια που, βάσει των ποσοτήτων, δεν μπορούσαν να καλυφθούν», υπογραμμίζει. Μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί έχουν λάβει τιμή 90 λεπτών/κιλό, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβουν και εκκαθάριση, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που «ακούγονται» έντονα στον νομό, το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να ανεβάσουν τουλάχιστον την τελική τιμή στα επίπεδα τουλάχιστον του ενός ευρώ/κιλό.