Τμηματική πώληση των σιτηρών στη Θεσσαλία, με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο

των Γιώργου Ρούστα, Μαρίας Αμπατζή

Σταθερές παραμένουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές στο σκληρό σιτάρι στον θεσσαλικό κάμπο, με την αγορά να μη βιάζεται να κλείσει συμφωνίες. Στα 23 λεπτά το κιλό κυμαίνεται η προσφορά των ιδιωτών, στα 25-26,5 λεπτά των συνεταιρισμών.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνεταιρισμοί Πλατυκάμπου και Χάλκης αγοράζουν με 26 και 26,5 λεπτά αντίστοιχα. Ο Πλατύκαμπος μάλιστα πούλησε ήδη στον Ελασσονίτη έμπορο, με τον οποίο συνεργάζεται, 600 τόνους. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει με τη «Μέλισσα» για απορρόφηση προϊόντος στα μέσα Ιουλίου, μέσα Σεπτεμβρίου και μέσα Νοεμβρίου, θα αγοράσει με 26 λεπτά (25+1 το μπόνους λόγω ποιότητας) ανά κιλό. Ο συνεταιρισμός έχει απορροφήσει περί τους 4.500 τόνους σκληρό σιτάρι, καθώς και 5.000 τόνους κριθάρι, κτηνοτροφικό και βυνοποιήσιμο. Για το κτηνοτροφικό πλήρωσε τον παραγωγό 14 λεπτά το κιλό, ενώ το βυνοποιήσιμο, στο πλαίσιο συμβολαίων με την Αθηναική Ζυθοποιία (Άμστελ), πουλήθηκε προς 17,2 λεπτά ανά κιλό.

Γενικότερα, η τάση που επικρατεί στον κάμπο είναι η αποθήκευση του προϊόντος, καθώς όλοι θεωρούν δεδομένη την άνοδο της διεθνούς τιμής το φθινόπωρο. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας προχωρούν σε τμηματική πώληση του σίτου (25%-30% σε πρώτη φάση), αναμένοντας τη συνέχεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διακυμάνσεις στη Θράκη

Στην περιοχή της Ξάνθης, τα σκληρά σιτάρια κινούνται στα 200-210 ευρώ/τόνο και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κλείσουν στα 220. Στο μαλακό, η τιμή για τα εκτός συμβάσεων είναι 160. Για όσους έχουν συμβάσεις, οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την εταιρεία από 160 έως 190 ευρώ/τόνο, ανάλογα επίσης με την ποιότητα και την ποικιλία. Η τιμή για το κριθάρι για τα εκτός συμβάσεων κυμαίνεται στα 140-150 ευρώ/τόνο και στα 172-175 για όσους έχουν σύμβαση. Στη Ροδόπη δραστηριοποιούνται 4-5 έμποροι σιτηρών και η εικόνα των τιμών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο δεκαπενθήμερο. Γεωπόνοι εκτιμούν ότι οι τιμές στο σκληρό θα κυμανθούν από 240 μέχρι 250 ευρώ/τόνο, επισημαίνοντας πως ο ανταγωνισμός θα καθορίσει την τιμή. Αξιολογούν ως καλή τη στρεμματική απόδοση ,καθώς και τη διαφαινόμενη τιμή. Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι έμποροι έχουν πάρει τα σιτηρά, γιατί στον νομό δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης, όπως στην Ορεστιάδα, όπου ο ΑΣ Δημητριακών «Η Ένωση» στη δημοπρασία της 10 ης Ιουλίου εξασφάλισε 256 ευρώ/τόνο για το σκληρό σιτάρι.