Το κασέρι Ξάνθης αντέχει στον ανταγωνισμό

Εκλεκτό ΠΟΠ προϊόν παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, αποκλειστικά και μόνο κτηνοτρόφων του νομού, μέσα από μια πετυχημένη πολυετή συνεργασία

Το κασέρι Ξάνθης αντέχει στον ανταγωνισμό

Πολύ πριν η ζαχαροπλαστική γίνει εκπομπή, οι συνταγές στη Θράκη για νόστιμα σιροπιαστά ανέφεραν το βούτυρο Ξάνθης. Δεν υπήρχε άτομο που να μην το ήξερε, όπως και το εξαιρετικό κασέρι Ξάνθης, προϊόν ΠΟΠ. Λιγότεροι, όμως, ήταν αυτοί που γνώριζαν ότι πίσω από τη διάσημη ονομασία κρύβεται μια πολυετής επαγγελματική ενασχόληση με ευσυνειδησία και αγάπη για το προϊόν από τον Δημήτρη Χατζηιωαννίδη.

Το μυστικό της επιτυχίας και της αντοχής του προϊόντος στην κρίση είναι η εκλεκτή ποιότητα της πρώτης ύλης και η σωστή επεξεργασία. Απαιτείται πολύωρη και δύσκολη δουλειά για να διατηρηθεί το άριστο γευστικά και ποιοτικά αποτέλεσμα. Χρειάζεται να είσαι μάστορας για να φτιάξεις καλό κασέρι κι αυτό ο κ. Χατζηιωαννίδης το γνωρίζει καλά. Το 1974, που απολύθηκε από τον στρατό, ανέλαβε το τυροκομείο που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του. «Ο πατέρας μου ήταν τυροκόμος, αλλά έφτιαχνε τυρί, όχι κασέρι». Η οικογένεια Χατζηιωαννίδη διατηρεί ένα υπερσύγχρονο πιστοποιημένο τυροκομείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Το κασέρι Ξάνθης αντέχει στον ανταγωνισμόΓια την παρασκευή του κασεριού Ξάνθης χρησιμοποιείται αιγοπρόβειο γάλα μόνο από τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης. Συνεργάζονται με περίπου 50 κτηνοτρόφους που έχουν παραγωγή από 50 κιλά και πάνω. «Ξεκινάμε τον Μάρτη από τα 500 κιλά ημερησίως, φτάνουμε τους τρεις τόνους γάλα, κατεβαίνει εκ νέου στα 500 κιλά και τελειώνει τον Αύγουστο».

Στο ξεκίνημα, έφταναν τα 700 κιλά γάλα ημερησίως, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή. Η εταιρεία «Κασέρι Ξάνθης-Δημήτρης Χατζηιωαννίδης» έχει φανατικούς φίλους ετών και κάποιοι έχουν επισκεφθεί το τυροκομείο, ενδιαφερόμενοι για την παρασκευή του κασεριού. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και γνωστή ελληνική βιομηχανία γάλακτος που θέλησε ν’ αγοράσει την επιχείρηση, μόνο που συνάντησε τη σθεναρή αντίθεση του ιδιοκτήτη.

Το 2013, το κασέρι Ξάνθης κέρδισε Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων από τον «Γαστρονόμο». Η Joann Ryding, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που παρέδωσε το βραβείο στον Δημήτρη Χατζηιωαννίδη, του ζήτησε να διδάξει στα παιδιά πώς γίνεται το κασέρι και της απάντησε ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Το κασέρι και το βούτυρο Ξάνθης υπάρχουν σε καταστήματα της Θράκης, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Θεσσαλία.