Το νόημα των διεκδικήσεων

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

-Διαφήμιση-
gaia-sense

«Σήμερα ο ΟΓΑ, και συνολικά το ασφαλιστικό των αγροτών, είναι στον αέρα και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων». Πρόκειται για τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση όσον αφορά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών, για να αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Φαντάζομαι ότι τα στοιχεία αυτά δεν προέκυψαν μόλις οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ, αλλά ίσχυαν και δύο μήνες νωρίτερα, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έλεγε «πετύχαμε να μείνει αυτόνομο ταμείο ο ΟΓΑ». Τι άλλαξε;

«Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους» λένε τα στοιχεία στα οποία βασίζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για να στηρίξουν την πρόταση του ασφαλιστικού για τους αγρότες. Αν οι μισοί αγρότες δεν πληρώνουν εισφορές στο Ασφαλιστικό τους ταμείο τώρα, γιατί να πληρώνουν όταν αυτές διπλασιαστούν;

Και πώς θα διαμορφωθεί η αγροτική σύνταξη μετά την αύξηση των εισφορών;

Όλα αυτά δεν έχουν καμία λογική και πρέπει να απαντηθούν άμεσα και ειλικρινά για να διαμορφωθεί κλίμα διαλόγου και συνεννόησης.

Από την άλλη, η επί δωδεκάωρο ομηρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αποτελεί μέλος μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, προχθές στην Κομοτηνή, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Αντίθετα, τέτοιες κινήσεις είναι πολύ πιθανό να στρέψουν την προσοχή της κοινωνίας στο «τζέρτζελο» και έτσι να χαθεί το νόημα των διεκδικήσεων.

-Διαφήμιση-