Αυτό το άρθρο είναι 88 μηνών

Το σουσάμι στο μικροσκόπιο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας

Στο μικροσκόπιο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται το σουσάμι, ένα προϊόν με παράδοση στην Ελλάδα κυρίως με τη μορφή μεταποιημένων προϊόντων, όπως το ταχίνι και ο χαλβάς.
04/03/2017
3' διάβασμα
to-sousami-sto-mikroskopio-tis-agrodiatrofikis-sybraxis-kentrikis-makedonias-77108

Δεκαετίες μετά την εγκατάλειψη της παραγωγής στη βόρεια Ελλάδα, το προϊόν αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες παραγωγής του, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Σύμπραξης Κώστας Κιλτίδης, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των 18 φορέων – εταίρων της σύμπραξης, της διαχειριστικής και της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής της.

«Πρόκειται για ένα προϊόν με ισχυρή παράδοση, σαν παραδοσιακό ελληνικό μεταποιημένο προϊόν, με ισχυρή βιομηχανία στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν παράγεται εδώ. Το φέρνουμε από το εξωτερικό. Παραγόταν όμως εδώ και δεν συμφέρει πια» τόνισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Σαρόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο σπόρος συλλέγεται με χειρωνακτική συλλογή που έχει υψηλό κόστος, ωστόσο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς επιστήμονες έγινε γνωστό ότι υπάρχει η ποικιλία που αντέχει στη μηχανική συλλογή, υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ποικιλιών σουσαμιού που καλλιεργούνταν στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και μπορούν να αναπτυχθούν με τις νέες σύγχρονες μεθόδους.

Για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, ο κ. Κιλτίδης είπε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην ενεργοποίησή της που οφείλονται στις αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα, ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα γύρω από τους άξονες της πρωτογενούς παραγωγής, του δευτερογενή τομέα της μεταποίησης, του τριτογενή τομέα της προώθησης αλλά και της γαστρονομίας και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της συνεργασίας των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Αγίας Πετρούπολης.

«Μπορεί ο φορέας μας, που κινείται με ιδιωτική αντίληψη, να παρεμβαίνει και να συνάπτει συμφωνίες. Δηλαδή μπορεί να παρεμβληθεί η Αγροδιατροφική Σύμπραξη με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει υπογράψει συμφωνία με την περιφέρεια Αγίας Πετρούπολης και να συμβληθεί η αγροδιατροφική σύμπραξη με ευέλικτο τρόπο, να συμπαρασύρει ομίλους ή ιδιωτικές εταιρείες κάτω από την ομπρέλα της έτσι ώστε το εγχείρημα αυτό να υλοποιηθεί ευκολότερα».

Και πρόσθεσε: «Δέχομαι τηλεφωνήματα είτε για να έρθουν κοντά μας εταιρείες για να συνεργαστούμε, είτε με στόχο φορείς που θέλουν, να υποβάλουν προγράμματα αυτοτελή προς την ΕΕ. Αυτοί ζητούν και τη δική μας συμμετοχή γιατί η ταυτότητα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης προσδίδει κάποια δυνατότητα ικανοποιητικότερης διεκδίκησης». 

Στη συνάντηση εργασίας όλοι οι φορείς, που συμμετέχουν στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, απάντησαν σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η σύμπραξη, τις συνεργασίες που είναι απαραίτητο να γίνουν με επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, τις επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που πρέπει να προταχθούν, τα προϊόντα που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και προοπτικές και τις δυνατότητες σύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουριστικό.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν επισκέψεις των μελών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στις έδρες και των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας, και στη συνέχεια να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΓΡΑΦΕΙ: