Το χρηματιστηριακό ράλι στο βαμβάκι δείχνει αντοχές

Οι εμπορικοί πόλεμοι μπορεί να αποδειχτούν ευκαιρία για το ελληνικό βαμβάκι

Οριακά πιο πάνω από τα 80 σεντς ανά λίμπρα –όταν προς τα τέλη του 2017 δεν ξεπερνούσε το εύρος των 72-73 σεντς– κινήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους το βαμβάκι στο χρηματιστήριο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, που μιλούσαν για πιθανή πίεση των τιμών στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα παραδίδονταν βαμβάκια από άλλες χώρες που καθυστερούν μέχρι να συγκομιστούν-επεξεργαστούν και διατεθούν, (σ.σ. όπως κυρίως στις ΗΠΑ, η παραγωγή των οποίων αρχικά υπολογιζόταν ότι ήταν αυξημένη), παρατηρείται μια χρηματιστηριακή άνοδος της τάξης του 12%-15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα παραπάνω σημειώνει στην «ΥΧ» ο Αντώνης Σιάρκος, εκκοκκιστής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάµβακος (ΠΕΕΕΒ). «Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη», αναφέρει. Όσο για το πού αποδίδεται, ο ίδιος επισημαίνει τα εξής: «Είναι δύσκολο να πούμε επακριβώς τι συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι το σύνολο των ανοικτών θέσεων-συμβολαίων βάμβακος στο χρηματιστήριο έχει αυξηθεί. Δηλαδή έχει αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών κυρίως από τοποθετήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο, αν ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, να δούμε βίαιη υποχώρηση των τιμών και να ισορροπήσει η αγορά σε κάποια άλλα επίπεδα».

Βάση για τη νέα σεζόν

Αυτή η άνοδος, αν διατηρηθεί γύρω από τα 80 σεντς ανά λίμπρα, σημαίνει ότι πιθανώς υποστηρίζεται και από τη φυσική αγορά. «Ενδεχομένως η αύξηση τιμών να προέρχεται από κάποια ποιοτικά προβλήματα στις σοδειές, π.χ. στις ΗΠΑ, ή από κάποια μικρότερη ποσότητα που καταγράφηκε λόγω προσβολών από το ρόδινο σκουλήκι στην Ινδία, ή πιθανόν από τη βελτίωση των συνθηκών κατανάλωσης βάμβακος παγκοσμίως», τονίζει ο κ. Σιάρκος.

Τελικά, το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης φαίνεται ότι γέρνει υπέρ της ζήτησης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μείωση των διεθνών αποθεμάτων, γεγονός που θέτει καλές βάσεις για την επόμενη συγκομιδή βάμβακος.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αυτή άνοδος δεν αγγίζει και την ελληνική αγορά, καθώς πάνω από το 80% των ποσοτήτων έχουν ήδη πουληθεί και έχουν γίνει γρήγορα και οι πληρωμές προς τους παραγωγούς, με ένα εύρος τιμών από 48-50 λεπτά το κιλό.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΕΕΒ. Επιπλέον, την ελληνική σοδειά δεν ευνοεί και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Ενισχύεται το ευρώ και από 1,17-1,18 πήγε στο 1,22. Αυτό ροκανίζει λιγάκι την τιμή του βάμβακος, όταν μετατρέπεται σε ευρώ/κιλό. Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο καιρό παραμείνει ανοδική η τιμή, μάλλον δηλώνει υγιείς συνθήκες και αυτό είναι υπέρ του προϊόντος και για την επόμενη περίοδο.