Το χρυσάφι της Κιλκισιώτικης γης

Ένα τοπικό προϊόν με ιδιαίτερη οικονομική σημασία για τη ζωή των κατοίκων στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Δοϊράνης Κιλκίς είναι το καλαμπόκι. Αν και δεν αποτελεί μονοκαλλιέργεια, ωστόσο περισσότερα από 25.000 στρέμματα αραβόσιτου καλλιεργούνται σε 4 χωριά και 5 οικισμούς της περιοχής, απασχολώντας σχεδόν 3.000 καλλιεργητές.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, στις οποίες συμβάλλουν οι λίμνες Δοϊράνη και Κερκίνη αλλά και το όρος Μπέλλες, κάνουν τις περιοχές αυτές να έχουν την καλύτερη και μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση στην Ελλάδα. «Για τον λόγο αυτό, αποκαλείται ως η Καλιφόρνια της Ελλάδας» αναφέρει ο παραγωγός και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σ.Σ Μουριών, Αναστάσιος Σελαλμαζίδης.

Το προϊόν που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας. Σε καλές συνθήκες ένα στρέμμα μπορεί να δώσει 1.800 κιλά, ο μέσος όρος όμως είναι 1.300. Σύμφωνα με τον κ. Σελαλμαζίδη, από τη σπορά έως το αλώνι, οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιπαλέψουν τις μεγάλες δυσκολίες που έχει το καλαμπόκι, την τιμή, τις καιρικές συνθήκες και τα αποθέματα του νερού.