ΤΟΕΒ: Ρήτρα αναπροσαρμογής και στη Μέση Τάση, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η άρδευση το ’22

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά τις «εκρηκτικές» αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των δικαιούχων αγροτικής παροχής στη Χαμηλή Τάση, σειρά παίρνουν και οι δικαιούχοι της Μέσης Τάσης.

Από την εξέλιξη αυτή θα επιβαρυνθεί μια σημαντική μερίδα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που τιμολογούνται για την κατανάλωση στην αναφερόμενη κατηγορία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι εν λόγω καταναλωτές αναμένεται να δουν τις νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς που θα λάβουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι εξελίξεις αυτές υποχρεώνουν ακόμα και υγιείς ΟΕΒ να αναπροσαρμόσουν τα τέλη άρδευσης στα μέλη τους, ενώ δεν αποκλείεται να λάβουν και πρόσθετα μέτρα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Μεγάλες οι αυξήσεις στις χρεώσεις

Αυξημένους προϋπολογισμούς χρήσης ρεύματος, τουλάχιστον διπλάσιους σε σχέση με την περσινή χρονιά, αναμένουν με το νέο έτος οι ΟΕΒ βάσει των υπαρχόντων δεδομένων. Αυτό, διότι όσοι διαθέτουν παροχές στη Μέση Τάση, θα δουν την επιβάρυνση από τη γνωστή πλέον ρήτρα αναπροσαρμογής, που μέχρι σήμερα είχε τεθεί σε εφαρμογή μόνο στη Χαμηλή Τάση.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, Δημήτρης Χύτας, ανέφερε πως ξεκίνησαν ήδη τις εκτιμήσεις: «Έχουμε παροχή Μέσης Τάσης. Προσπαθούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για τις χρεώσεις που θα έχουμε κατά το νέο έτος. Με τωρινά δεδομένα μιλάμε τουλάχιστον για διπλασιασμό του προϋπολογισμού μας. Η εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε τούτη την ώρα είναι ότι στα μέλη μας η χρέωση θα αυξηθεί από τα 15 στα 27 ευρώ το στρέμμα».

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αρδευτών, Βασίλης Κανάκας, δήλωσε: «Χονδρικά εκτιμούμε ότι ένα 30%-40% των Οργανισμών έχει παροχές Μέσης Τάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από χαμηλές καταναλώσεις, καθώς η αρδευτική σεζόν ξεκινά τον Απρίλιο. Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε συνεχώς σε διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ζήτημα. Έχουμε λάβει δεσμεύσεις ότι θα ληφθούν μέτρα, ώστε οι αυξήσεις στους αγρότες να μην ξεπεράσουν το 15% με 20%. Ως Ένωση θα πραγματοποιήσουμε σύσκεψη τις προσεχείς ημέρες για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε επίσημα και συλλογικά στις ενέργειές μας προς την πολιτεία».

Κ. Μητσοτάκης: Καλύπτεται το 80% της ρήτρας στα αγροτικά τιμολόγια

Υπό απειλή ακόμα και υγιείς ΤΟΕΒ στην Κρήτη

Στην Κρήτη, υγιείς οικονομικά Οργανισμοί είδαν τα αποθεματικά τους να εξανεμίζονται, λόγω των επιβαρύνσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. «Έχουμε παροχή και στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση. Από τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο Οργανισμός επιβαρύνθηκε με επιπλέον 200.000 ευρώ, ποσό που αρχικά απορροφήσαμε», τονίζε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Μανόλης Παπαδάκης. «Ωστόσο, σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και μετά από εκτιμήσεις που κάναμε για το 2022, κρίναμε αναγκαία και αποφασίσαμε την αύξηση χρέωσης της άρδευσης των μελών μας κατά 7 λεπτά, από τα 18 στα 25 λεπτά ανά κυβικό μέτρο. Θα πάμε δηλαδή σε μια αύξηση περίπου στο 40%. Η παρέμβαση αυτή έγινε για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του οργανισμού», συνεχίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, μας μίλησε για την εξαιρετικά πιεστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ακόμη και για τους υγιείς ΟΕΒ: «Για τη χρήση του 2021 χρησιμοποιήσαμε κονδύλια από το αποθεματικό μας. Οι αυξήσεις τρέχουν από το περασμένο καλοκαίρι και είναι περίπου στο 100%. Με το νέο έτος θα αυξήσουμε τη χρέωση για την άρδευση στα μέλη μας 10%-15% ανά κυβικό μέτρο. Σε άλλους οργανισμούς, με διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά, φοβάμαι ότι το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο».

Ρήτρα και στη Μέση Τάση στους νέους λογαριασμούς

Σύμφωνα με πηγές από τη ΔΕΗ, οι νέες χρεώσεις με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα φανούν στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι δικαιούχοι αγροτικής χρήσης στη Μέση Τάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματική διάσταση του προβλήματος αναμένεται να φανεί από την άνοιξη, όταν οι ανάγκες για νερό θα αυξηθούν σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτικά τιμολόγια Μέσης Τάσης, η κυβέρνηση έλαβε μέτρο αναστολής της καταβολής των ΥΚΩ έως τις 31/3, παρέμβαση όμως με πολύ μικρή αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της ακρίβειας στο ρεύμα. Την Τετάρτη 15/12 στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι σχεδιάζονται νέα μέτρα στήριξης για το κόστος ενέργειας στον πρωτογενή τομέα. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώνεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή αύριο Σάββατο 17/12. Όπως δήλωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, θα ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στους αγρότες.