ΤΟΕΒ χωρίς χρέη και με ρότα εκσυγχρονισμού

Μπορεί μεγάλος αριθμός Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπος με συσσωρευμένα χρέη που δυσχεραίνουν σημαντικά τη λειτουργία τους, υπάρχουν όμως και λαμπρές εξαιρέσεις που προσφέρουν ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στον τομέα της άρδευσης.

Ο ΤΟΕΒ Καμαρών Αιγιαλείας είναι ένας υγιής Οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί απρόσκοπτα εδώ και 80 χρόνια, διαθέτοντας τρία αντλιοστάσια, τα οποία διοχετεύουν το νερό του ποταμού Φοίνικα σε περίπου 1.000 στρέμματα καλλιεργειών, αποτελούμενες από εσπεριδοειδή, κυρίως λεμόνια, ελιές και αμπέλια. Το φαινόμενο των κακοπληρωτών δεν λείπει ούτε από τον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ, ωστόσο η διοίκηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, προς όφελος των αγροτών της περιοχής.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καμαρών, Αλέξανδρος Τσίτσας, ο Οργανισμός είναι ένας καθαρά αυτόνομος ανταποδοτικός οργανισμός που βελτιώνεται χάρη στη σωστή διαχείριση και στις προσπάθειες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. «Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Δεν χρωστάμε μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία και στη ΔΕΗ και προσπαθούμε να μειώνουμε τα λειτουργικά μας έξοδα», τονίζει. Η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί τον στόχο που καλείται να εκπληρώσει ο Οργανισμός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων.

«Μελανά» σημεία που επηρεάζουν τη λειτουργία του Οργανισμού αποτελούν οι κακοπληρωτές, αλλά και η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου. «Τα στρέμματα που είχαν δηλωθεί ξεπερνούσαν τα 2.000 και τώρα έχουν μειωθεί στα 1.000. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί κακοπληρωτές που ποτίζουν τις καλλιέργειές τους εις βάρος των υπόλοιπων αγροτών και, μάλιστα, το κάνουν και επίτηδες. Και αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι οφειλές τους να περνούν στην εφορία».

Εκσυγχρονισμός

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και ο ΤΟΕΒ Μαρμάρων Αιγείρας, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του εδώ και 62 χρόνια για την άρδευση των 1.850 στρεμμάτων με ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές και μουσμουλιές. Πρόσφατα, ικανοποιήθηκε ένα αίτημα δεκαετίας, που αφορά αρδευτικό έργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο του Οργανισμού δεξαμενή 2.000 κυβικών, στην οποία θα διατηρείται το νερό, ώστε να προγραμματίζεται η άρδευση από νωρίς το πρωί έως το βράδυ. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί αντιλαμβανόμενοι την κλιματική αλλαγή, θελήσαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η άρδευση των καλλιεργειών. Με ιδίους πόρους συντάξαμε τις μελέτες και ύστερα από μια μακρά διαδρομή ωρίμασαν οι συνθήκες και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην τελική έγκριση του έργου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μαρμάρων, Μιχάλης Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων εξαρτάται από τους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι έχουν καθήκον να χρησιμοποιούν σωστά το νερό και να μην το σπαταλούν. Αναφορικά με τα χρέη του Οργανισμού, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως οι οφειλές προς τον ΤΟΕΒ Μαρμάρων ανέρχονται σε 50.000 ευρώ, ενώ θα ασκηθούν πιέσεις για την καταβολή τους, χωρίς ωστόσο να χαθεί το κοινωνικό πρόσωπο του Οργανισμού. Την ίδια ώρα, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες για νοικοκύρεμα που επιχειρείται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν υπάρχουν χρέη προς τρίτους, παρά σε ασφαλιστικά ταμεία.

«Τα χρέη έφταναν τα 10.000 ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν ξεπληρωθεί τα 7.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.