Τοματοπαραγωγοί: Αποζημίωση αλλιώς καταστραφήκαμε

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

tomatoparagogoi-sinantisi
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Να συγκροτηθεί πανελλαδική ομάδα εργασίας, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφθούν τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Αθήνα, για να θέσουν επίσημα στον Οργανισμό το αίτημα καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς τομάτας που επλήγησαν από τις φετινές έντονες βροχές, αποφάσισαν οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) Τομάτας Δυτικής Ελλάδας, Βόλου, Φαρσάλων Γης, Κιλελέρ, Λαρισαίων Αγροτών, ΑΣΟΠ Ξινιάδας και η υπό σύσταση ΟΠ Σερρών, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του προέδρου του ΘΕΣΤΟ Χρήστου Σουλιώτη.

Μετά τη άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις φετινές ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα από τις έντονες βροχές, όπως έκανε και πέρυσι, οι εκπρόσωποι των τοματοπαραγωγών συγκεντρώθηκαν στη Λάρισα για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Ουσιαστικά θα περιμένουν την ολοκλήρωση της συγκομιδής της τομάτας, προκειμένου να καταγράψουν και επίσημα τα ποσοστά ζημιάς του προιόντος και εν συνεχεία να συναντηθούν με τις ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ Χρήστο Σουλιώτη «η τοματοκαλλιέργεια είναι μια δυναμική καλλιέργεια που πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία. Όταν έχει κόστος 600 ευρώ\στρ, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς τις απώλειες για το κράτος σε ΦΠΑ, για την αγορά από τη μείωση του κύκλου εργασιών, κ.α. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει, καθώς τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής θα είναι συχνά και δεν γίνεται συνεχώς να παρακαλάμε για τα αυτονόητα. Ο νέος κανονισμός πρέπει να είναι προϊόν όχι μόνο των τεχνοκρατών των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των συλλογικών μας οργάνων πανελλαδικά, καθώς εμείς βιώνουμε τα προβλήματα και μπορούμε να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα της τοματοκαλλιέργειας. Στο νομό Λάρισας η μείωση της παραγωγής από τις βροχές φθάνει και το 50%. Υπάρχει και το πρόβλημα με τις πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης στις περιοχές που δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν (κάτω από 5 στρ\τ). Ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις γιατί θεωρεί ότι είναι δευτερογενής η ζημιά και ρίχνει την ευθύνη στους παραγωγούς. Κινδυνεύει με κατάρρευση η καλλιέργεια αλλά και ολόκληρος ο κλάδος. Αυτό που ζητάμε από το ΥπΑΑΤ είναι να ενισχυθούν οι παραγωγοί με ενισχύσεις de minimis».

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα