Τώρα καθαρογράφεται το οικονομικό σκέλος του Στρατηγικού Σχεδίου

«Διάλογος μέχρι να εναρμονιστεί πλήρως το κάθε Σχέδιο με τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή

«Ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των υπηρεσιών της Επιτροπής είναι ακόμη σε εξέλιξη»: Αυτή είναι η επίσημη απάντηση που έδωσε στην «ΥΧ» ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν χθες, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, με το ρεπορτάζ να επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου ακόμη δεν είχαν –τουλάχιστον μέχρι και χθες- ολοκληρωθεί, αν και η… μακρά τελική ευθεία φαίνεται επιτέλους να φτάνει στο τέλος της.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκαν οι διμερείς επαφές και τεχνικές συναντήσεις του γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κ. Μπαγινέτα, και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το επιβεβαιώνει εξάλλου και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Όχι όμως και οι τελευταίες λεπτομέρειες του Στρατηγικού Σχεδίου, παρά την παρερμηνεία που έγινε στη δημόσια συζήτηση.

Ενισχύσεις

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν και το «διά ταύτα» αυτών των συζητήσεων, δηλαδή την κατανομή των κονδυλίων. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να καθαρογράψει όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος με βάση τον προϋπολογισμό των ενισχύσεων ανά έτος και, φυσικά, με βάση τα συμφωνηθέντα.

Κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα λάβει την τελική του μορφή ο προϋπολογισμός του Στρατηγικού Σχεδίου για τις άμεσες ενισχύσεις (Βασική, Αναδιανεμητική, Συμπληρωματική Νέων Γεωργών, Οικολογικά Προγράμματα, Συνδεδεμένες, Ειδική Βάμβακος κ.ά.), τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης και τα τομεακά προγράμματα από το 2023 και μετά.

Διαδικασία

Όπως μας εξηγούν από την Κομισιόν, μόλις ένα Στρατηγικό Σχέδιο αξιολογηθεί θετικά από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν το αναθεωρημένο τους Σχέδιο και τότε δύναται να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης. Διαδικασία που εκκινεί με την επίσημη διαβούλευση όλων των Γενικών Διευθύνσεων και ολοκληρώνεται με εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι στην έγκριση συμπεριλαμβάνεται και το οικονομικό παράρτημα του εκάστοτε Σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζεται από την Κομισιόν ότι η έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου θα πρέπει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις βασικές προκλήσεις που προσδιορίζονται σε σχέση με τους στόχους της ΚΑΠ, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των ειδικών Στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και τη «Βιοποικιλότητα».

Νέα αναθεώρηση των Στρατηγικών Σχεδίων, με φόντο τα λιπάσματα;

Το σχέδιό της για τα λιπάσματα αναμένεται να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες η Κομισιόν, όπως διαβεβαιώνει ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα «Επείγουσα ανάγκη στρατηγικής της ΕΕ για τα λιπάσματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη».

Η ανακοίνωση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα του μηνός, ενώ, όπως ξεκαθάρισε ο επίτροπος, η πρόταση της Κομισιόν θα στοχεύει σε μια στρατηγική για να καταστήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων «λιγότερο εξαρτημένη από το εξωτερικό» και παράλληλα να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης των αγροτών από τη χρήση λιπασμάτων. Όπως ανέφερε, η στρατηγική θα καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος στο εσωτερικό και εξωτερικό (π.χ. Αφρικής) της Ένωσης και θα δίνει απαντήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια με οικολογικό τρόπο.

Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι θα είναι, επίσης, μια ευκαιρία να επανεξεταστούν τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022