Τουλάχιστον 93 ευρώ τον μήνα γλυτώνουν όσοι διαχειρίζονται ΑΠΕ έως 500kw
Με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση ρυθμίζεται, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών με φωτοβολταϊκά έως 500 KW, οι οποίοι μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν από τον ΕΦΚΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνοντας το ανάλογο (βαρύ) τίμημα.
Όπως είναι γνωστό, από τον Ιούνιο του 2021 και με τον ν. 4811/2021 που «ανανέωσε» τις προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), η διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως 500 KW συμπεριλήφθηκε στις δραστηριότητες μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, δίπλα σε δράσεις όπως π.χ. η αποθήκευση, η τυποποίηση ή η οικοτεχνική μεταποίηση των προϊόντων της, δίχως δηλαδή να επηρεάζει την αγροτική ιδιότητα του διαχειριστή της. Η αντίστοιχη αναπροσαρμογή, όμως, στην κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα το όριο για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών με καθεστώς π. ΟΓΑ να παραμένει μέχρι πρόσφατα στα 100 KW, όπως προέκυπτε δηλαδή βάσει του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Αγρότες για την εφορία, ελεύθεροι επαγγελματίες για τον ΕΦΚΑ
Συνεπεία αυτού ήταν το εισόδημα των κατ’ επάγγελμα αγροτών από ΑΠΕ (κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκά έως 500 KW) να αντιμετωπίζεται από τη φορολογική διοίκηση και για τους σκοπούς της φορολογίας εισοδήματος ως αγροτικό, τη στιγμή που για το ασφαλιστικό σύστημα οι ίδιοι αγρότες λογίζονταν ως… ελεύθεροι επαγγελματίες και καλούνταν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές.
Την αντίφαση αυτή έρχεται να διορθώσει διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και η οποία ουσιαστικά εναρμονίζει τα δύο αυτά διαφορετικά όρια, καθορίζοντας ότι από 1/1/2023 οι αγρότες με φωτοβολταϊκά έως 500 KW καταβάλλουν τις εισφορές του π. ΟΓΑ. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω εισφορές, μετά την αναπροσαρμογή τους λόγω του πληθωρισμού, ξεκινούν φέτος από 137,06 ευρώ/μήνα, όταν η ελάχιστη εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων είναι 230,25 ευρώ/μήνα.
Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020), σε περιπτώσεις αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με πολλαπλή μη μισθωτή δραστηριότητα, καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο μία ασφαλιστική εισφορά από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματικών και αυτοαπασχολούμενων ως εξής. Επομένως, εφόσον η προωθούμενη διάταξη ψηφιστεί, οι αγρότες με φωτοβολταϊκά έως 500 ΚW γλυτώνουν κατ’ ελάχιστο 93,19 ευρώ/μήνα.
Αγροτικό το εισόδημα
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης, κάνει λόγο για δικαίωση των προσπαθειών του συνδέσμου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή με επιστολές, ενημερώσεις και συνεχείς… οχλήσεις τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και βουλευτών «κυνήγησε» την υπόθεση.
Ωστόσο, πέρα από το αναμφισβήτητο οικονομικό αντίκρισμα για τους εμπλεκόμενους παραγωγούς, εκτιμά ότι το κύριο όφελος έχει να κάνει με την παγίωση των όσων προβλέπει ο ν. 4811/2021 για το Μητρώο των Αγροτών. «Εφόσον δεν είχαν γίνει και δεν είχαν εμπεδωθεί αυτές οι αλλαγές, το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά έως 500 kW θα θεωρούνταν εξωγεωργικό και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα ξεπερνούσε το 50% του συνολικού εισοδήματος του εκάστοτε αγρότη. Αυτό θα είχε ως συνέπεια ο παραγωγός να χάνει την αγροτική ιδιότητα, να μην μπορεί να εξασφαλίσει τη σχετική βεβαίωση από το ΚΕΠΥΕΛ και, μεταξύ άλλων, να απεντάσσεται από τα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ ή να μην έχει πρόσβαση σε αυτά, κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα σήμαινε για όλους και ιδίως για τους νέους αγρότες.
Χώρια τις αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος ή τις επιπλέον και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες», σημειώνει στην «ΥΧ». «Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος του Συνδέσμου και εκεί εστιάζουμε τις προσπάθειές μας: Στο να “μαζεύουμε τις στρεβλώσεις”, να συνάδουν οι νόμοι μεταξύ τους και να μην υπάρχει νομοθετικό κενό», καταλήγει ο κ. Σπανούλης.
Η προωθούμενη διάταξη του υπουργείου ΕργασίαςΌπως αναφέρεται στο άρθρο 68 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, «στην περ. δ) της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί των ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) η φράση ‘‘φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100kW” αντικαθίσταται από τη φράση “φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια (500 kW)”». Αντίστοιχα αναδιαμορφώνεται η παρ. 5 του ίδιου νόμου, ώστε «υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των παραγράφων 1-3 (σ.σ. εισφορές σε καθεστώς π. ΟΓΑ) να έχουν «oι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜAAE), καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια kW (500 kW)». |