Τουρκία: Σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία νεότερης έκθεσης του δικτύου διεθνών αγροτικών πληροφοριών (GAIN) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA). Η τάση αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ανεπαρκής αριθµός κεφαλών βοοειδών, το υψηλό κόστος των εισροών, οι όχι απόλυτα αποτελεσματικές κυβερνητικές πολιτικές και οι περιορισμοί στις εισαγωγές κρέατος και ζώντων ζώων.

Τελικά, το υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας αποφάσισε να εισάγει μια μικρή ποσότητα βόειου κρέατος και βοοειδών σε μια προσπάθεια να ανακόψει τυχόν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών ενόψει των επερχόμενων ισλαμικών εορτασμών του Ραμαζανίου και των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Ωστόσο, η έκθεση προβλέπει ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν θα αντιμετωπίσουν επαρκώς το έλλειμμα στην παραγωγή βόειου κρέατος και γάλακτος και, ως εκ τούτου, θα έχουν περιορισμένη επίδραση στις τιμές. «Η κίνηση της Τουρκίας να εισάγει φέτος 500.000 βοοειδή και 85.000 τόνους βόειου κρέατος είναι κάπως ανορθόδοξη, αφού αυτές οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να επηρεάσουν σημαντικά τις τοπικές τιμές», αναφέρει από την Άγκυρα ο συντάκτης της έκθεσης, Sinem Duyum.

Εδώ και αρκετά έτη, η Τουρκία παλεύει με μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση.

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών, ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 64% το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ανεξάρτητες δεξαμενές σκέψης θεωρούν ότι ο πραγματικός πληθωρισμός ήταν πιθανότατα διπλάσιος από αυτόν τον αριθμό. Εν τω μεταξύ, το ζήτημα γίνεται όλο και πιο πολιτικό ενόψει των γενικών εκλογών του Μαΐου», σημειώνεται στην έκθεση GAIN του USDA.