Τραβάει το αφτί του ΥΠΑΑΤ η Κοµισιόν για την εκπροσώπηση του ΣΣ της ΚΑΠ

Το θέμα της εκπροσώπησης στις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που παρευρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση. Ο Φίλιπ Μπαζ (Filip Busz) της DG AGRI αποδοκίμασε το γεγονός ότι οι νέοι αγρότες όχι μόνο δεν εκπροσωπούνται θεσμικά στην Επιτροπή Παρακολούθησης, αλλά δεν έχουν και δικαίωμα ψήφου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παρατήρησε ότι στον κατάλογο με τους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγών στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Πράγματι, στην υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής (ΦΕΚ Β 24 – 09-01-2023), η ΠΕΝΑ είναι μεταξύ των συμμετεχόντων χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Επιπλέον, αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε ένας εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών δεν έλαβε τον λόγο, για να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης.

Να βρεθεί λύση

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ανώτατη πηγή των Βρυξελλών, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική συνεισφορά του Στρατηγικού Σχεδίου στη στήριξη των νέων αγροτών (σύνολο 730 εκατ. ευρώ/ 5% του συνολικού σχεδίου), η Κομισιόν πρέπει να διασφαλίσει τη σωστή εκπροσώπηση αυτού του ουσιαστικού τμήματος του αγροτικού κόσμου.

«Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να αναζητήσουν λύση, όσον αφορά την έλλειψη εκπροσώπων Νέων Αγροτών με δικαίωμα ψήφου», επισημαίνει. Και συμπληρώνει: «Ωστόσο, εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν».

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Φ. Μπαζ διευκρίνισε πως πρόκειται για «πολιτικό θέμα», και προέτρεψε το ΥΠΑΑΤ κατά την επόμενη συνάντησή τους τον Ιούνιο «να υπάρχει θεσπισμένο μέλος της εκπροσώπησης των Νέων Αγροτών στην Ελλάδα».

Η παρατήρηση έγινε άμεσα αποδεκτή από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος τόνισε ότι θα «υπάρξει εκπρόσωπος της ΠΕΝΑ στην Επιτροπή Παρακολούθησης».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, σημείωσε πως επρόκειτο για σημαντική παρέμβαση και γι’ αυτό «σε επόμενη Επιτροπή θα υπάρχει προσκεκλημένος από την Ένωση και γιατί όχι να τους δίνουμε τη δυνατότητα να έχουν μία εισήγηση και τοποθέτηση πάντα στο πλαίσιο της Επιτροπής».