Τράπεζα Πειραιώς: Σπρώχνει ψηλότερα σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια η ρωσο-ουκρανική κρίση

Νέο ανοδικό κύκλο στις τιμές των σιτηρών αναμένεται να πυροδοτήσει η κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, εντείνοντας τις πιέσεις που έχουν ήδη καταγραφεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως αναφέρεται στο τελευταίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση σύρραξης είναι πιθανό να εκτοξεύσει τις τιμές του σιταριού, της σόγιας και του καλαμποκιού σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό τη στιγμή που και για τα τρία προϊόντα οι εμπορικές προοπτικές προδιαγράφονταν ούτως ή άλλως αρκετά ευνοϊκές. Ειδικότερα, στην πρόσφατη έκθεση του USDA για την αγορά σιταριού το 2021/2022, η παραγωγή εκτός ΗΠΑ αναθεωρήθηκε πτωτικά κατά 2,2 εκατ. τόνους σε 776,4 εκατ. τόνους, ενώ εκείνη των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη στους 44,8 εκατ. τόνους.

Σε χαμηλό πενταετίας το στοκ μαλακού

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται αυξημένη κατά 0,6 εκατ. τόνους σε 788,1 εκατ. τόνους, προερχόμενη από υψηλότερη χρήση σε ζωοτροφές και ελαφρά χαμηλότερη σε τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση.

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται υψηλότερο κατά 2,3 εκατ. τόνους σε 206,7 εκατ. τόνους, προερχόμενο από αυξημένες εξαγωγές για την Ινδία, λόγω ανταγωνιστικής τιμής και χαμηλής ποιότητας. Τα αποθέματα προβλέπονται μειωμένα κατά 1,7 εκατ. τόνους σε 278,2 εκατ. τόνους, σε χαμηλό σχεδόν πέντε ετών.

Σε ό,τι αφορά τη σόγια, η παγκόσμια παραγωγή, σύμφωνα με το USDA, αναμένεται να μειωθεί κατά 8,7 εκατ. τόνους σε 363,9 εκατ. τόνους, λόγω ξηρασίας στη Ν. Αμερική (Βραζιλία -5 εκατ. τόνους, Παραγουάη -2,2 εκατ. τόνους, Αργεντινή -1,5 εκατ. τόνους). Οι χαμηλότερες προμήθειες και οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση για ζωοτροφές στην Κίνα, με τις εισαγωγές να εκτιμώνται σε 97 εκατ. τόνους (-3 εκατ. τόνους).

Ταυτόχρονα, τα παγκόσμια αποθέματα για το 2021/2022 εκτιμώνται σε 92,8 εκατ. τόνους (-2,8 εκατ. τόνους). Το δίπτυχο σφιχτών αποθεμάτων – χαμηλής παραγωγής σαφώς επιδρά θετικά στην τιμή, ωστόσο οι αναλυτές παρακολουθούν στενά τις καιρικές συνθήκες, καθώς ενδεχόμενη βελτίωσή τους το επόμενο διάστημα (βροχοπτώσεις) θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά.

Εξέλιξη τιµής σιταριού (ευρώ/τόνος)

Πηγή: Τράπεζα Πειραιώς – Bloomberg

Η ξηρασία πλήττει εκτάσεις της Ν. Αμερικής

Στο καλαμπόκι, οι προβλέψεις του USDA για την παγκόσμια παραγωγή το 2021/2022 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε 1,205 δισ. τόνους (-1,6 εκατ. τόνους από την προηγούμενη πρόβλεψη) λόγω της επίπτωσης της ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων του Ιανουαρίου στις παραγωγές της Βραζιλίας και της Παραγουάης.

Το παγκόσμιο εμπόριο για το 2021/2022 (προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1 εκατ. τόνους σε 195 εκατ. τόνους (+6% σε σχέση με το 2020/21), ενώ τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν ελαφρά σε 302,2 εκατ. τόνους από 303,1 τον προηγούμενο μήνα (-0,9 εκατ. τόνους).

Μέχρι πρόσφατα, τα φορτία καλαμποκιού εξακολουθούσαν να ρέουν ελεύθερα, ωστόσο, μια συνεχής και παρατεταμένη διαμάχη στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να είχε σημαντικές επιπτώσεις, όπως ελλείψεις βασικών λιπασμάτων και πρώτων υλών στην παραγωγή πιθανή διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και εκτίναξη των διεθνών ενεργειακών τιμών, ενισχύοντας σημαντικά τις τιμές του καλαμποκιού μεσοπρόθεσμα.

Στο ρύζι, οι παγκόσμιες προμήθειες για το 2021/2022 προβλέπονται αυξημένες κατά 0,4 εκατ. τόνους σε 510,3 εκατ. τόνους (+2,8 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρυσι) και η κατανάλωση σε 510,4 εκατ. τόνους (+0,1 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη) και σχεδόν 7,7 εκατ. τόνους μεγαλύτερη από πέρυσι.

Τα αποθέματα εκτιμώνται σε 186,3 εκατ. τόνους (+0,3 εκατ. τόνους από την πρόβλεψη Δεκεμβρίου), με τον λόγο αποθέματα/κατανάλωση να παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα (36,5% έναντι 37,1% το 2020/21). Η αυξημένη ζήτηση λειτουργεί υποστηρικτικά για τις τιμές, ωστόσο, κρίσιμες είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην παραγωγή χειμερινού ρυζιού στη Νοτιοανατολική Ασία.