Τρέχουν να προλάβουν τις εκλογές στο ΥΠΑΑΤ

Μάχη με τον χρόνο για χρηματοδοτικά εργαλεία και νομοσχέδια

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές, καθώς μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και αναπτυξιακά προγράμματα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Με δεδομένο ότι απομένουν σχεδόν 30 ημέρες έως τη νέα εκλογική αναμέτρηση, είναι προς το παρόν άγνωστο πώς θα «τρέξει» το υπουργείο, προκειμένου να κλείσει σημαντικές για τον αγροτικό κόσμο εκκρεμότητες.

Στην πλατεία Βάθη υπάρχει έντονος προβληματισμός και, όπως όλα δείχνουν, το μεγάλο βάρος αναμένεται να σηκώσουν τόσο οι γενικοί γραμματείς όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, μια και η ηγεσία του υπουργείου θα συνδυάσει, όπως είναι επόμενο, τα καθήκοντά της με την προεκλογική της εκστρατεία.

Αγκάθια

Το μεγάλο αγκάθι αποτελούν το πρόγραμμα της Μεταποίησης και τα Σχέδια Βελτίωσης, η αξιολόγηση των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μάλιστα, και με δεδομένο ότι το δεύτερο αποδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα τόσο του ΥΠΑΑΤ όσο και των περιφερειών αλλά και πολλών μελετητών, με πολλά προβλήματα να έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες, κανείς δεν γνωρίζει πώς τελικά θα εξελιχθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», ότι έχει ήδη συνταχθεί μία νέα τροποποιητική απόφαση, η οποία αναμένεται να φέρει διορθώσεις τουλάχιστον σε τρία καίρια σημεία (παράταση προθεσμία αξιολόγησης, αντικατάσταση καταλόγου τιμών, διευκόλυνση για απόκτηση ενημερότητας). Αν και έτοιμη, δεν έχει ακόμη λάβει την υπογραφή του Σταύρου Αραχωβίτη (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 7-8). Την ίδια ώρα, εκφράζεται ανησυχία για την εξέλιξη του Μέτρου των Γεωργικών Συμβούλων, η πορεία του οποίου ανακόπτεται λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι καταλογίζουν ευθύνες στον πολιτικό προϊστάμενο του ΥΠΑΑΤ για εκχώρηση των τριών αυτών κρίσιμων επενδυτικών μέτρων του προγράμματος στην επόμενη ηγεσία του υπουργείου, που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής παραμένει άλλη μία μεγάλη εκκρεμότητα, η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεγράφη όπως προβλέπεται η Συμφωνία Χρηματοδότησης μεταξύ των υπηρεσιών του ΠΑΑ 2014 – 2020 και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), και εστάλη μόλις την Τετάρτη 29 Μαΐου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για νομικό έλεγχο, με στόχο να λάβει την υπογραφή του γενικού γραμματέα, Χ. Κασίμη, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Νομοσχέδια

Άγνωστο, επίσης, είναι εάν θα υπάρχει χρόνος για να κατατεθούν τουλάχιστον δύο από τα σημαντικότερα νομοσχέδια του ΥΠΑΑΤ. Το ένα αφορά τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, και το δεύτερο τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Με δεδομένο, όμως, ότι έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την αναγγελία τους, είναι αμφίβολο αν μέσα στις επόμενες ημέρες θα προλάβουν να τεθούν και σε ισχύ. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες, «μέχρι τις 19 Ιουνίου, υποχρεωτικά, προχωράμε με νομοθετική ρύθμιση στην απλούστευση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων», καθώς τίθεται ζήτημα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για τις άλλες παρεμβάσεις που ο ίδιος ανακοίνωσε, όπως η διαβούλευση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αλιεία, τη δακοκτονία και τις διεπαγγελματικές, όλα δείχνουν πως τελικά θα παγώσουν.


Ανακτήσεις

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, ο όγκος των εκκρεμοτήτων είναι μη διαχειρίσιμος, για αυτό και τέθηκαν εξ αρχής οι προτεραιότητες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους αξιωματούχους της Κομισιόν, σχετικά με τα χρέη των συνεταιρισμών.

Από το υπουργείο γίνεται σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προεκλογική περίοδος να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων, γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια συντονισμένων προσπαθειών, προκειμένου για πρώτη φορά η Ελλάδα να λάβει θετικά μηνύματα από την Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες των τελευταίων περίπου 20 ετών, που βαρύνει τους σημαντικότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούσε να επιστραφούν αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Με τη συστηματική εργασία που έγινε, σε συνεργασία και με τη συντονιστική επιτροπή διαπραγμάτευσης των συνεταιρισμών, επετεύχθη να συμφωνηθεί ο υπολογισμός σε πραγματικά επίπεδα, με αποτέλεσμα το ποσό προς ανάκτηση να έχει διαμορφωθεί, όπως πληροφορούμαστε, σε κάτω από 100 εκατ. ευρώ.

ΚΑΠ

Αξίζει να αναφερθεί, αν και δεν έχει τουλάχιστον τώρα άμεση επίπτωση στους παραγωγούς, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ είναι σε κρίσιμο σημείο. Ανάλογα βέβαια με την ετυμηγορία της 7ης Ιουλίου, και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα αποτελέσματα της κάλπης, η αλλαγή προσώπων στο τιμόνι ακόμη και των διαχειριστικών αρχών θα απαιτήσει, όπως είναι λογικό, μία περίοδο προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί, αυτήν τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και βάσει συγκεκριμένων υποχρεώσεων, ενώ θα χρειαστεί επίσης χρόνος για να χτιστεί μία νέα αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με την ευρωπαϊκή πλευρά.