Τρεις φορές πάνω το καρπούζι και το πεπόνι

Τρεις φορές πάνω το καρπούζι και το πεπόνι

«Δεν θέλουν να αγγίξουν τους μεσάζοντες». Σε αυτήν τη φράση συνοψίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού στην Ηλεία, Α. Τσουκαλάς, τις ευθύνες των κυβερνώντων για την «ψαλίδα» ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή λιανικής στα αγροτικά προϊόντα, αφορμής δοθείσης από τις τιμές στο καρπούζι. «Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Χρόνια το τονίζουμε και όλοι το γνωρίζουν.

Στο τέλος, όμως, μένουν στις δηλώσεις και στα λόγια», τονίζει. Συγκεκριμένα, όπως «ομολογούν» οι τιμές, η διαφορά φτάνει να είναι μέχρι και τριπλάσια στη λαϊκή σε σύγκριση με την τιμή παραγωγού στις περιοχές που αποτελούν τροφοδότες της αγοράς στο προϊόν. Ο παραγωγός, τις τελευταίες μέρες, εισπράττει 17-19 λεπτά το κιλό στην Ηλεία και 15-17 λεπτά στην Πρέβεζα.

Στη λαϊκή αγορά, την προηγούμενη Δευτέρα, πωλούνταν από 39 μέχρι και 60 λεπτά, τριπλάσια σε σχέση με την υψηλή τιμή παραγωγού, ενώ στα σούπερ μάρκετ έφτανε τις προηγούμενες μέρες μια ανάσα από τα 50 λεπτά το κιλό. Τα πεπόνια δίνονται από τον παραγωγό προς 45-55 λεπτά το κιλό και στη λιανική φτάνει στο 1,59 ευρώ, ενώ στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ μέχρι και 1,80 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, περισσότερο από τρεις φορές πάνω. Στην κεντρική αγορά του Ρέντη εντοπίστηκε η υψηλότερη τιμή χονδρέμπορου, στο 1 ευρώ το κιλό, την προηγούμενη Δευτέρα.

Μελίνα Ζιάγκου