Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Οι τρικλοποδιές του καιρού δεν φρενάρουν το σουσάμι

Πάει για 3.000 στρέμματα φέτος το πρότζεκτ των αδελφών Παυλίδη
19/01/2024
4' διάβασμα
oi-triklopodies-tou-kairou-den-frenaroun-to-sousami-311777

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναβίωση και την εδραίωση στην Eλλάδα της καλλιέργειας σουσαμιού από την Ελληνικά Βιοκαύσιμα ΑΕ των αδελφών Παυλίδη. Το 2023 ήταν άλλη μια χρονιά αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων που άγγιξαν τα 1.400 στρέμματα, έστω κι αν αυτό δεν αποτυπώθηκε στις συγκομιζόμενες ποσότητες, αφού το σουσάμι, όπως και τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, δεν έμεινε αλώβητο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Αφενός οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, αφετέρου οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία είχαν εντέλει ως αποτέλεσμα σχεδόν το 80% των εκτάσεων που είχαν προβλεφθεί στον αρχικό προγραμματισμό μας να μη δώσουν ουσιαστικά παραγωγή», λέει στην «ΥΧ» ο Σάββας Παυλίδης.

«Δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που τα περισσότερα στρέμματά μας εντοπίζονται σε περιοχές όπως ο Αλμυρός ή τα Φάρσαλα», προσθέτει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, ο βροχερός καιρός είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να οψιμίσει σε αρκετές περιοχές ο αλωνισμός των σιτηρών, γεγονός που μοιραία πήγε πίσω και την επίσπορη καλλιέργεια του σουσαμιού, η οποία –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις της Θεσσαλίας– έμελλε στις αρχές του φθινοπώρου να «χτυπηθεί» και από τον Daniel.

Νέα συνεργασία στις Σέρρες

Ωστόσο, όπου οι σπορές εξελίχθηκαν απροβλημάτιστα και στον λίγο χρόνο που το φυτό είχε στη διάθεσή του για να αναπτυχθεί, πρόλαβε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων παραγωγών, με αποτέλεσμα φέτος να προβλέπεται νέα αύξηση των εκτάσεων στα 3.000 στρέμματα.

Μία από τις περιοχές στις οποίες το πρότζεκτ αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με τουλάχιστον 200 στρέμματα είναι ο Νομός Σερρών σε συνεργασία με την τοπική επιχείρηση Αγροεφόδια Παπαπαναγιώτου με την οποία έχουν προχωρήσει οι σχετικές επαφές.

«Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια σοβαρή και προσοδοφόρα καλλιεργητική πρόταση, γι’ αυτό και δεχόμαστε κρούσεις από ολοένα και περισσότερες περιοχές», σημειώνει ο κ. Παυλίδης, συμπληρώνοντας ότι με την αποκλιμάκωση των τιμών εφοδίων και δη των λιπασμάτων το οικονομικό αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό. Ιδίως από τη στιγμή που η απορρόφηση του προϊόντος είναι εγγυημένη από τη χαλβαδοποιία Όλυμπος της οικογένειας Παπαγιάννη, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και εξακολουθεί να στηρίζει το εγχείρημα.

Οι τιμές που πληρώθηκαν οι παραγωγοί την περσινή χρονιά στο πλαίσιο της συμβολαιακής παρέμειναν στα 1.300 ευρώ/τόνο και κοντά σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν και τη νέα καλλιεργητική σεζόν.

Βλέπει προοπτική πλέον και το ΥΠΑΑΤ

Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι, πέρα από τους αγρότες, τα οφέλη και οι προοπτικές τής μέχρι πριν από λίγα χρόνια ξεχασμένης καλλιέργειας αρχίζουν πλέον να γίνονται αντιληπτά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γι’ αυτό και το σενάριο το σουσάμι να συμπεριληφθεί, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της ΚΑΠ, στη λίστα των επιδοτούμενων προϊόντων, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

«Πράγματι, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση από το υπουργείο, το οποίο μοιάζει να συνειδητοποιεί τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας. Όπως έχω πει επανειλημμένα, αν το αποφασίσουμε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο βασικός προμηθευτής σουσαμιού της ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία σήμερα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές και δη από τρίτες χώρες», τονίζει ο κ. Παυλίδης.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: