«Τριπτόλεμος»: Στις 24 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία συμμετοχής στα σεμινάρια νέων αγροτών

«Τριπτόλεμος»: Στις 24 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία συμμετοχής στα σεμινάρια νέων αγροτών

Ένας νέος κύκλος σεμιναρίων του προγράμματος «Τριπτόλεμος» αρχίζει την Τρίτη 30 Μαΐου, εκπαιδεύοντας 150 νέους (ηλικίας 24-40 ετών) σε θέματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Το πρόγραμμα (υπό την επωνυμία «Τριπτόλεμος») υλοποιείται από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νέας Γενιάς της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από την οποία και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου. Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευόμενοι δεν έχουν υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χωρίζεται σε έξι κατευθύνσεις εκπαίδευσης ως εξής:

  • Ελαιοκομία
  • Αμπελουργία
  • Κηπευτικές Καλλιέργειες, Θερμοκήπια, Υδροπονία
  • Άνυδροι Κήποι – Φυτοδώματα (Ταρατσόκηποι) Αγροτουριστικών Μονάδων
  • Εδώδιμα Μανιτάρια: Καλλιέργεια – Αξιοποίηση
  • Μεταποίηση ανθέων και φυλλωμάτων, συντήρηση και Αρχές Ανθοδετικής
«Τριπτόλεμος»: Στις 24 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία συμμετοχής στα σεμινάρια νέων αγροτών
Ο συντονιστής του προγράμματος «Τριπτόλεμος», επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΓΠΑ, Ιωάννης Παπαδάκης

Το πρόγραμμα, υπό την επωνυμία «Τριπτόλεμος», είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των επίδοξων Νέων Αγροτών και συνεχίζει να εξελίσσεται. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» o συντονιστής του προγράμματος, επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΓΠΑ, Ιωάννης Παπαδάκης, «το πρόγραμμα υλοποιείται ανελλιπώς από το 2012, έχοντας πραγματοποιήσει 6 διαφορετικές περιόδους εκπαίδευσης. Αυτοί οι σεμιναριακοί κύκλοι βραχείας εκπαίδευσης (σ.σ. διάρκειας 50 ωρών ο καθένας) για άνεργους και εργαζόμενους νέους, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε πόστα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, έχουν καλύψει συνολικά 13 διαφορετικά αντικείμενα-κατευθύνσεις». Εκτός από τις κατευθύνσεις του προσεχούς κύκλου, ο οποίος αφορά αποκλειστικά την φυτική παραγωγή, παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος έχουν συμπεριλάβει τους τομείς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, της μελισσοκομίας, της αιγοπροβατοτροφίας, της γαλακτοκομίας, της τυροκομίας, της δενδροκομίας, των νέων δενδρωδών καλλιεργειών και της οινολογίας.

Εκπαιδευτές

Μέσα από τα σεμινάρια, οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες μέσω της θεωρητικής διδασκαλίας, αλλά και της κατάρτισής τους σε διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές. Επιπλέον, μέσα από τις παραδόσεις, τα εργαστήρια, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, αλλά και τις συζητήσεις με τους εκπαιδευτές τους, αντιλαμβάνονται τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους, καθώς και τις βασικές προϋποθέσεις και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτές, αυτοί είναι κυρίως καθηγητές του ΓΠΑ (μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – ΔΕΠ), ενώ συμμετέχουν και άλλοι ειδικοί επιστήμονες εντός και εκτός ΓΠΑ, καθώς και διάφοροι επιτυχημένοι επαγγελματίες από τον χώρο της παραγωγής και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Τα σεμινάρια, που θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι διάρκειας ενός μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου. Οι αιτήσεις συμμετοχής σε αυτό πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 24η Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες: Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς / Διεύθυνση Νέας Γενιάς / Τμήμα Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας / Πανταζή Αθηνά: 210-3442492 ([email protected]), Κατσαρού Άρτεμις: 210-3442491([email protected]) & Θανόπουλος Κώστας, 210-3442774 ([email protected]).

Τα στατιστικά του «Τριπτόλεμος» μέχρι σήμερα:

  • 29 Τμήματα των 20-25 εκπαιδευομένων
  • 1450 ώρες εκπαίδευσης, περίπου ισοκατανεμημένες σε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα
  • 29 ημερήσιες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αγρούς, θερμοκήπια και μονάδες παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
  • 659 εκπαιδευόμενοι, ηλικίας 24-40 ετών, που ήταν στην πλειοψηφία τους άνεργοι και ήθελαν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής τους