Τροφή για βασίλισσες

Ξενάγηση σε ένα μυστικό βασίλειο από τον Ε. Μωραΐτη

Τροφή για βασίλισσες

Σεβασμό στις αρχές και αληθινή αγάπη για τα εξαιρετικά προϊόντα της μέλισσας απαιτεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου, που γνωρίζει τη φιλοσοφία ενός κόσμου καλά δομημένου. Ο Ναξιώτης μελισσοκόμος-βασιλοτρόφος, Ευάγγελος Μωραΐτης, ζει στην Κατερίνη, ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία, εξειδικεύεται στον βασιλικό πολτό και είναι εκπαιδευτής σε σεμινάρια βασιλοτροφίας.

Προκειμένου να γνωρίσει την κοινωνία του μελισσιού, παρακολούθησε σεμινάρια στο ΑΠΘ και το ΕΘΙΑΓΕ, ενώ διαβάζει ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. «Το όνειρο κάθε φιλοσοφημένου ανθρώπου είναι να ζει σε ιδανική κοινωνία, όπου όλοι αγωνίζονται για το κοινό καλό και είναι αλληλέγγυοι. Αυτή είναι η κοινωνία του μελισσιού». Τα ελληνικά μελισσοκομικά προϊόντα είναι κορυφαία λόγω της πλούσιας χλωρίδας και μπορούν να καταναλώνονται όλα άφοβα, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας στον οργανισμό. «Είναι τρόφιμα με φαρμακευτικές ιδιότητες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι τα αγνότερα αντιοξειδωτικά. Πρέπει να τρώμε την πρόπολη διαφορετική ώρα από τον βασιλικό πολτό, γιατί γίνεται διάλυση με αλκοόλη».

Το μελίσσι είναι μια οργανωμένη κοινότητα, που λειτουργεί με προγραμματισμό, έχει αρχηγό, στρατηγούς, στρατιώτες. Προΐσταται όλων η βασίλισσα. «Το μελίσσι παίρνει μέλι και μαζεύει γύρη για τις ανάγκες του. Ο μελισσοκόμος το ανακατευθύνει για να δουλέψει για εκείνον, να πάρει το περίσσευμα του μελιού, να βγάλει περισσότερο βασιλικό πολτό, δημιουργώντας συνθήκες ορφάνιας χωρίς να είναι ορφανό.

Οι βασίλισσες είναι το Α και το Ω. Ζουν έως πέντε χρόνια, ενώ οι χειμερινές εργάτριες έως έξι μήνες. Η διαφορά οφείλεται στον βασιλικό πολτό, που εκκρίνουν οι παραμάνες από τους υποφαρυγγικούς αδένες, που βρίσκονται στο κεφάλι τους. Οι παραμάνες είναι 6-12 ημερών, τρέφονται με νέκταρ και γύρη και μεταδίδουν στη βασίλισσα όλα τα φυτικά συστατικά. Ο μελισσοκόμος έχει τις βασίλισσες να δουλεύουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους και επιλέγει να βελτιώσει το γενετικό τους υλικό, γι’ αυτό και στα δύο χρόνια τις αλλάζει». Οι εργάτριες ταΐζουν, καθαρίζουν και περιποιούνται τη βασίλισσα, φροντίζοντας να είναι ήρεμη και υγιής. Και ζει αυτή καλά και οι καταναλωτές του βασιλικού πολτού καλύτερα.

Μαρία Αμπατζή