Σε τροχιά Ολομέλειας η διάταξη αδειοδότησης στάβλων σε 50 ημέρες

Ολοκληρώθηκε χθες (23/7) στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων που με τον καιρό μαζεύονταν, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των παραγωγών. Αυτήν τη φορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πάτησε στην προεργασία που είχε γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες επί της προηγούμενης κυβέρνησης για να φέρει μια πιο γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, χρόνιο ζήτημα που αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα επιδερμικά με συνεχείς χορηγήσεις παρατάσεων, αφήνοντας την πλειονότητα των κτηνοτρόφων με στάβλους χωρίς άδεια λειτουργίας.

 

Σύμφωνα με τη νέα λογική, η αδειοδότηση «σπάει» σε δύο στάδια:

Πρώτα ο κτηνοτρόφος καλείται να λάβει έγκριση ίδρυσης της εγκατάστασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας της εγκατάστασης. Η έγκριση ίδρυσης ισχύει για χρονικό διάστημα δύο ετών με δυνατότητα παράτασης ενός έτους. Εντός 50 ημερών από την υποβολή της αίτησης έγκρισης ίδρυσης, η αρμόδια ΔΑΟΚ εξετάζει την αίτηση και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν και χορηγεί την έγκριση ίδρυσης ή απορρίπτει το αίτημα. Εάν το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς να δοθεί απάντηση, θεωρείται ότι έχει δοθεί σιωπηρή έγκριση και ο αιτών κτηνοτρόφος μπορεί να ζητήσει βεβαίωση από τη ΔΑΟΚ.

Το δεύτερο στάδιο για τη λειτουργία της εγκατάστασης προϋποθέτει την αίτηση έγκρισης λειτουργίας, εάν η κτηνοτροφική μονάδα υπάγεται στην κατηγορία μεγάλης δυναμικότητας. Για τους μεσαίας και μικρής δυναμικότητας στάβλους, η διαδικασία είναι πιο απλή, καθώς μετά την έγκριση ίδρυσης, ο στάβλος μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, αρκεί ο κτηνοτρόφος να υποβάλει μια γνωστοποίηση λειτουργίας στη ΔΑΟΚ και να περιμένει ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επομένως, η νέα λογική είναι «πρώτα αδειοδότηση, μετά έλεγχος» και όχι το αντίστροφο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΥΧ” που κυκλοφορεί 
από την Παρασκευή 24/7 στα περίπτερα όλης της χώρας