Τσιμπάει το αγελαδινό, έστω και με καθυστέρηση

Μέχρι και 43 λεπτά πληρώθηκαν γάλατα τον Δεκέμβριο

epa05918042 An Israeli dairy man pours milk from a churn in the milking facility at the Kibbutz Nir Am, southern Israel, 20 April 2017. Reports state that the Israeli dairy market is one of the oldest and most successful industries in Israel with an average dairy yield which is considered one of the highest in the world with an average cow producing 12,000 litres of milk a year. EPA/ABIR SULTAN

Μετά από μια μακρά περίοδο σταθερότητας ή ακόμη και μικρών μειώσεων στο αγελαδινό γάλα, οι αγελαδοτρόφοι είδαν σημαντικές αυξήσεις, της τάξης των 4 λεπτών, στην τιμή παραγωγού. Αυτό αποτυπώνεται τουλάχιστον σε μονάδες με υψηλό τονάζ (μίνιμουμ 4 τόνους ημερησίως).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πρόσφατα, και συγκεκριμένα για γάλα που πληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, η τιμή παραγωγού ξεπέρασε τα 42 λεπτά/κιλό, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 43 λεπτά. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου 4 λεπτά αύξηση σε σχέση με το «ταβάνι» των 38-39 λεπτών που είχε παγιωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Φαίνεται ότι η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί από επιχειρήσεις του κλάδου, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τους παραγωγούς που πιέζονται αφόρητα από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Εκτιμήσεις για νέα άνοδο

«Προσωπικά πληρώθηκα το γάλα του Νοεμβρίου στα 43 λεπτά και η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί», δήλωσε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη Χρήστος Τσομπάνος, που συνεργάζεται με τη ΜΕΒΓΑΛ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «την ίδια στιγμή, όλες οι πρώτες ύλες των ζωοτροφών βρίσκονται στα ύψη, ενώ στη σόγια η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον δεν ερμηνεύεται με όρους προσφοράς και ζήτησης. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και φαινόμενα αναμονής στον εφοδιασμό των μονάδων. Με το που έρχεται ένα καράβι, φεύγει κατευθείαν».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Τσιτσιλίδης, που διατηρεί μονάδα στις Σέρρες και συνεργάζεται με την ΚΡΙ ΚΡΙ, αναφέρει ότι «η πρόσφατη πληρωμή του γάλακτος της μονάδας έγινε στα 42,5 λεπτά, δηλαδή τιμή 4 λεπτά αυξημένη σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, που είχε παγιωθεί στα 38,5 λεπτά. Επίσης, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και, κατά τα φαινόμενα, οδεύουμε για 44 λεπτά. Πρόσφατα, μάλιστα, με προσέγγισε μεγάλη εταιρεία και μου πρότεινε να συνεργαστούμε, προσφέροντας 45 λεπτά/κιλό».

Άργησαν οι αυξήσεις

Ο ίδιος σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις στελέχους της ΚΡΙ ΚΡΙ στην «ΥΧ» σχετικά με την προσπάθεια θέσπισης ενός πιο δίκαιου και προσαρμοσμένου στις τρέχουσες εξελίξεις συστήματος τιμολόγησης του γάλακτος, με στόχο τον εξορθολογισμό της αμοιβής των αγελαδοτροφικών μονάδων. «Πράγματι, το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο σύστημα. Δεν γνωρίζω ακόμα ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ευελπιστώ όμως ότι πλέον, εκτός από την ποσότητα, θα υπάρχει και μια δίκαιη ανταμοιβή για την ποιότητα του γάλακτος, ένα καλό μπόνους».

Ο κ. Τσιτσιλίδης υπενθύμισε ότι μεγάλος αριθμός οργανωμένων και μέχρι πρότινος βιώσιμων μονάδων εξακολουθούν να βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας ή ακόμη και κάτω από αυτά. Όπως τόνισε, «η αύξηση στην τιμή ήταν επιβεβλημένη και αν είχε γίνει νωρίτερα θα είχε βοηθήσει τους παραγωγούς να μην προχωρήσουν σε μαζικές σφαγές ακόμα και παραγωγικών ζώων».

Ο Θεοδόσης Αδαμάκης, αγελαδοτρόφος από το Διδυμότειχο με 230 αρμεγόμενες αγελάδες, συνεργάζεται με τη ΔΕΛΤΑ. Όπως μας είπε, «το γάλα πληρώνεται αυτή την περίοδο γύρω στα 42 λεπτά, ωστόσο η κατάσταση στις ζωοτροφές είναι ασφυκτική. Διαβάζουμε για μέτρα στήριξης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι στην πράξη. Να δει η πολιτεία ξανά και το θέμα των επενδυτικών προγραμμάτων στην αγελαδοτροφία. Μπορεί να είμαστε λίγοι συγκριτικά με άλλες εκτροφές, όμως έχουμε ίδια κεφάλαια και παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να μπούμε σε προγράμματα».