Τσιμπάει, αλλά έχει δρόμο ακόμα το επιτραπέζιο ροδάκινο

Έως και 50 λεπτά/κιλό «χτυπούν» τα καλά κομμάτια, όμως με δυσκολία βγαίνουν τα έξοδα

Σε μια χρονιά όπου τα εφόδια έχουν αγοραστεί για… χρυσάφι, οι τιμές δεν ικανοποιούν σε καμία των περιπτώσεων τους καλλιεργητές ροδάκινου, παρά την ελαφρώς ανοδική τάση που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές εδώ και δύο εβδομάδες.

Μεσοσταθμικά, αυτό μεταφράζεται σε έως και 50 λεπτά το κιλό για τα καλά κομμάτια, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ότι πληρώνονται σε πιο χαμηλές τιμές. Θετικοί παράγοντες αυτή την περίοδο είναι οι ελλείψεις εγχώριου προϊόντος, αλλά και το κενό που δημιουργήθηκε από τη μειωμένη παραγωγή των Ισπανών. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη στις εξαγωγές, οι προοπτικές θα ξεκαθαρίσουν μετά τα μέσα Ιουλίου.

Μέχρι τα 50 λεπτά/κιλό τα καλά κομμάτια

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης στην Ημαθία, Θανάσης Μπρανιώτης, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες υπάρχει μια ελαφρώς ανοδική τάση στις τιμές παραγωγού του επιτραπέζιου: «Το ροδάκινο τον Ιούνιο δεν πήγε καλά για τους παραγωγούς, καθώς οι τιμές κυμάνθηκαν από 30 έως 35 λεπτά/κιλό κατά μέσο όρο. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες παρατηρούμε μια μικρή ανοδική τάση, λόγω και της έλλειψης ποσοτήτων που υπάρχει. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 40-45 λεπτά/κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 50 λεπτά.

Άλλοι παραγωγοί έκαναν λόγο για πιο χαμηλές τιμές, που δεν ξεπερνούν τα 40 λεπτά. Ένας εξ αυτών και ο Στέργιος Λυσίτσας, νέος αγρότης από την Πέλλα. «Η τιμή παραγωγού για μας είναι στα 40 λεπτά και δεν είναι ικανοποιητική. Ακόμα και ένας παραγωγός που κάνει ορθολογική χρήση στις εισροές, δεν πέφτει κάτω από τα 30 λεπτά στο κόστος».

Έτερος παραγωγός από την Πέλλα δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «το επιτραπέζιο στην περιοχή μας παίζει μέχρι τα 40 λεπτά. Σε άλλες περιοχές υπάρχουν συνάδελφοι που καλλιεργούν αποκλειστικά επιτραπέζιο και ειδικεύονται στην εν λόγω καλλιέργεια. Πουλάνε με διαφορετικά κριτήρια και αμείβονται με 50 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις τιμές, οι παραγωγοί δεν μπορεί να είναι βιώσιμοι σε καμία περίπτωση».

Για μια χρονιά παρόμοια με την προπέρσινη έκανε λόγο ο διευθυντής του ΑΣ Μελίκης, Γιάννης Παπάζογλου, ο οποίος βλέπει… μισογεμάτο το ποτήρι: «Ακόμα είναι νωρίς για τελικά συμπεράσματα. Τώρα μπήκαμε στους κύριους όγκους και έχουμε μπροστά μας όλο το καλοκαίρι για τις εξαγωγές. Εκτιμώ ότι από τα μέσα Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα και θα δούμε πού βρισκόμαστε. Μέχρι στιγμής, η χρονιά σε σχέση με πρόπερσι είναι στα ίδια και ίσως λίγο καλύτερα».

Στρέφονται σε συμπύρηνο και νεκταρίνι

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί παραγωγοί αποδίδουν τη φετινή έλλειψη ποσοτήτων πρωτίστως στο «κλείσιμο» των εκμεταλλεύσεων και όχι σε ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Θανάσης Μπρανιώτης από την Ημαθία, «παρατηρείται συχνά το φαινόμενα οι παραγωγοί να ξηλώνουν τα επιτραπέζια ροδάκινα για να βάλουν νεκταρίνια ή συμπύρηνο ροδάκινο. Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη σε μεγάλη μερίδα των παραγωγών ότι το επιτραπέζιο ροδάκινο δεν αποφέρει ικανοποιητικά έσοδα».

Το γεγονός της εγκατάλειψης της καλλιέργειας του επιτραπέζιου ροδάκινου επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Στέργιος Λυσίτσας από την Πέλλα: «Είναι αλήθεια, είναι κάτι που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Μεγάλη ταλαιπωρία, πολλά τα έξοδα για τους εργάτες

«Όπως έχουμε πει από το ξεκίνημα της σεζόν φέτος, το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια είναι χειρότερο από ποτέ. Με τα χίλια ζόρια καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε τους εργάτες που χρειαζόμαστε και με μεροκάματο που έχει φτάσει τα 35 ευρώ για εργασία από το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και άλλα 15 ευρώ αν ο εργάτης δουλέψει κάποιες ώρες το απόγευμα», δήλωσε ο παραγωγός Δημήτρης Παπαπέτρου, από τους Γαλατάδες Πέλλας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει επίσης ανταγωνισμός από τους παραγωγούς κερασιών, καθώς χρειάζονται περισσότερους εργάτες σε σχέση με τους ροδακινοπαραγωγούς. Μου συνέβη να καλέσω δύο εργάτες για να απασχοληθούν με εργόσημο, να πληρώσω το παράβολο και τελικά να τους χάσω από παραγωγό στα κεράσια. Η νομαρχία με στέλνει στην αστυνομία και η αστυνομία στη νομαρχία και δεν κατάφερα να βρω μια λύση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ταξίδεψε στο Βιετνάμ, στην προσπάθεια που γίνεται από τους συνεταιρισμούς να προβούν σε μια συμφωνία που θα τους εξασφαλίζει σταθερή ροή σε εργατικά χέρια. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του κώδικα μετανάστευσης, οι συνεταιρισμοί θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσει η χώρα σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, για την προσέλκυση εργατών.