TÜV AUSTRIA HELLAS: «Με νου… και αρώματα!»

Η βιολογική παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) και οι προοπτικές της στην Ελλάδα

της Ευγενίας Λαζούδη, Επικεφαλής Επιθεωρήτριας Βιολογικών Προϊόντων

Υφιστάμενη κατάσταση

Ευγενία Λαζούδη

Η συστηματική καλλιέργεια ΑΦΦ και βοτάνων αποτελεί έναν σχετικά πρόσφατο γεωργικό κλάδο στην Ελλάδα λόγω της στροφής των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και της αυξανόμενης χρήσης αυτών σε φαρμακευτικές και παραφαρμακευτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τροφίμων και καλλυντικών.

Παρουσιάζει δε σημαντική ανάπτυξη, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει ορεινά και φτωχά εδάφη, σε συνδυασμό με τις χαμηλές απαιτήσεις των ΑΦΦ σε εισροές, αλλά και τη σχετικά μεγάλη ανοχή τους σε προσβολές από εχθρούς και ασθένειες.

Επίσης, οι επιχειρήσεις στρέφονται στη βιολογική παραγωγή ΑΦΦ κυρίως λόγω της ζήτησης πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων από τις αγορές του εξωτερικού και λόγω της υπεραξίας στην τιμή των προϊόντων αυτών έναντι των συμβατικών.

Στη χώρα μας, εκπονήθηκε Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης το 2017 από το ΥΠΑΑΤ (http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Aromatika_Fyta/stratighko_sxedio_aff260218.pdf), με βασικό σημείο της πολιτικής του την προώθηση της βιολογικής παραγωγής ΑΦΦ και μεταποιημένων προϊόντων αυτών.

Βιολογική παραγωγή ΑΦΦ

Η «βιολογική γεωργία» διέπεται από τους Καν. (ΕΚ) 834/2007 και Καν. (ΕΚ) 889/2008. Απαραίτητη προϋπόθεση πιστοποίησης των ΑΦΦ και των μεταποιημένων προϊόντων τους ως βιολογικών είναι η σύμβαση της επιχείρησης με Φορέα Ελέγχου.

Η TÜV AUSTRIA HELLAS, με κωδικό GR-BIO-15, αποτελεί έναν διαπιστευμένο φορέα, που ελέγχει και πιστοποιεί σημαντικό μέρος των ελληνικών πιστοποιημένων επιχειρήσεων του κλάδου των ΑΦΦ, με αναγνωρισμένη εμπειρία στην πιστοποίηση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Περίοδοι μετατροπής της παραγωγής σε βιολογική

Ετήσιες καλλιέργειες ΑΦΦ (π.χ. χαμομήλι, γλυκάνισος): Περίοδος μετατροπής τουλάχιστον δύο έτη πριν από τη σπορά (για τη συγκομιδή βιολογικού προϊόντος).

Πολυετείς καλλιέργειες ΑΦΦ (π.χ. ρίγανη, λεβάντα, κρόκος): Περίοδος μετατροπής τουλάχιστον τρία έτη από την πρώτη συγκομιδή βιολογικών προϊόντων.

Προδιαγραφές ποιότητας και ενισχύσεις

Οι προδιαγραφές ποιότητας των ΑΦΦ και των αιθέριων ελαίων (χημική σύσταση) καθορίζονται από τον αγοραστή και συνήθως ακολουθούν επίσημα πρότυπα (ISO, ΒΙΟ, Φαρμακοποιίας, Κοσμετολογίας, GAP, GMP, REACH κ.λπ.), ή ειδικές προδιαγραφές ανάλογα με το τελικό προϊόν και τη χρήση του.

Για την πιστοποίηση του αιθέριου ελαίου ως βιολογικού μεταποιημένου προϊόντος/τροφίμου, πρέπει να περιέχεται στον Κώδικα Τροφίμων (IV Αρτυματικές ύλες και αιθέρια έλαια – Άρθρο 45) ή στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 για τις αρωματικές ύλες και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων.

Στην επισήμανση και εμπορία των ΑΦΦ ως τροφίμων ισχύει ο ΕΚ 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές και υπάρχει και ο ΕΚ 1924/2006 σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα και αφορά άμεσα και τα ΑΦΦ λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων και χρήσεών τους.

Η καλλιέργεια ΑΦΦ στηρίζεται ως επιλέξιμη δραστηριότητα, ξανά μετά από τέσσερα χρόνια, στην προδημοσίευση του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Βασική προϋπόθεση επιλεξιμότητας στο συγκεκριμένο μέτρο είναι η ύπαρξη σύμβασης με Φορέα Πιστοποίησης μέχρι τις 31/12/2020.

Τα πιστοποιημένα βιολογικά ΑΦΦ έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας, παράγοντας νέα καινοτόμα και λειτουργικά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας τα ως φυσικά συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων, έναντι των συνθετικών, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα για φαρμακευτική χρήση και καλλυντικά, καθώς και αξιοποιώντας τα παραπροϊόντα της απόσταξης και της μεταποίησης ξηράς δρόγης ως εδαφοβελτιωτικό.

Επικοινωνήστε με την TÜV AUSTRIA Hellas:
Τ: +30 210 5220920 | F: +30 210 5203990
E: [email protected]
Ή επισκεφθείτε το site: tuvaustriahellas.gr