USDA: Τέσσερις βασικές συμβουλές για ασφαλή τρόφιμα στα σχολεία

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε τέσσερις συμβουλές για τους γονείς και τους φροντιστές, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα άκοπο «Άριστα» στην ασφάλεια των τροφίμων για την επικείμενη σχολική χρονιά.

✱ Σχολαστικό πλύσιμο χεριών: Πρόσφατη μελέτη του USDA έδειξε ότι μόλις το 44% των συμμετεχόντων προσπάθησαν να πλύνουν τα χέρια τους πριν από την προετοιμασία κάποιου γεύματος, ενώ ακόμη λιγότεροι (3%) τα έπλυναν σωστά, τρίβοντάς τα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Οι σωστές πρακτικές πλυσίματος των χεριών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης κατά την προετοιμασία του σχολικού γεύματος.

✱ Σωστός διαχωρισμός: Για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα, θα πρέπει τα ωμά τρόφιμα να διαχωρίζονται από αυτά που είναι έτοιμα για κατανάλωση, όπως φρούτα και λαχανικά. Η ύπαρξη πολλών επιφανειών κοπής μπορεί να βοηθήσει, αλλά αν κάποιος χρησιμοποιεί μόνο μία, θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι αυτή είναι σωστά πλυμένη, απολυμασμένη και στεγνή.

✱ Χρήση θερμομέτρων μαγειρικής: Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διαπιστωθεί εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί σε μια ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία είναι χρησιμοποιώντας θερμόμετρο.

✱ Σωστή διατήρηση: Τα τρόφιμα δεν πρέπει να αφήνονται ποτέ εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες. Το να μένει ένα φαγητό για πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων σε επικίνδυνα επίπεδα.

«Τουλάχιστον 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εξακολουθούν να πλήττονται από τροφιμογενείς ασθένειες ετησίως», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του USDA για την ασφάλεια των τροφίμων, Emilio Esteban. «Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας εξαρτώνται από τις πρακτικές ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων».