Βερίκοκο: Απογοήτευση για την τιμή

verikoko

Σαν μία κακή ανάμνηση θα περάσει αυτή η χρονιά για τους παραγωγούς βερίκοκου, που είδαν την τιμή του προϊόντος να βυθίζεται, αν και είχε όλες τις προδιαγραφές να πάει καλά.

Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα που υπήρχε, προϊδέαζε τους παραγωγούς για κάτι καλύτερο. Τώρα όμως, όλοι ψάχνονται. Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Σκαφιδακιού, Θωμάς Φάκλαρης, αναφερόμενος στην τιμή που διαμορφώθηκε, επεσήμανε ότι «είναι πολύ πιθανόν, πλέον, αρκετοί παραγωγού βερίκοκου να ξηλώσουν τα δέντρα, αφού τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικό κέρδος από την καλλιέργεια και κατά συνέπεια να αναζητήσουν νέα προϊόντα, που θα αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος».

Η τιμή των 0,15 ευρώ για πούλπα αλλά των 0,28 ευρώ για την κομπόστα, δεν είναι τιμές που θα κρατήσουν τον παραγωγό στο χωράφι. Ούτε η δικαιολογία της Κίνας ή της υπερπαραγωγής των ευρωπαϊκών χωρών είναι απάντηση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες φυτωριούχων, υπάρχει μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά νέες ποικιλίες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάποια από αυτές μπορεί να αλλάξει τώρα τα δεδομένα.