Βίο ανθόσπαρτο αλά ποντιακά

Αναβίωσε τον γάμο ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»

Βίο ανθόσπαρτο αλά ποντιακά
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στην καρδιά της Κομοτηνής αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Ιουνίου ο ποντιακός γάμος, μέσα από μια συνεργασία που πραγματοποίησαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Η πόλη πλημμύρισε χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς που αναπαρέστησαν το έθιμο από το στόλισμα της νύφης, την ετοιμασία του γαμπρού, την ενημέρωση για τα προικιά μέσα από εξαιρετικούς χιουμοριστικούς διαλόγους, την πομπή με τα άλογα προς την εκκλησία, με την αρωγή του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής και βέβαια το γαμήλιο γλέντι.

-Διαφήμιση-

Η θεατρική αναπαράσταση έκλεψε τις εντυπώσεις και βέβαια οι ποντιακοί χοροί και τα τραγούδια που ζωντάνεψαν την πόλη μέσα από την πετυχημένη αναπαράσταση ενός σημαντικού εθίμου. Μετά τη στέψη ακολούθησε γαμήλια πομπή που κατευθύνθηκε στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ ο γάμος σχόλασε μετά από ένα μεγάλο γλέντι που έγινε στην αυλή του γειτονικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, με τη συμμετοχή και κοινού που παρακολούθησε από την αρχή την αναπαράσταση του εθίμου.  

Αρωγοί

Το φυσικό περιβάλλον όπου εκτυλίχθηκε το έθιμο ήταν η στέγη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής και η διπλανή οικία Χριστοδούλου τους οποίους ευχαρίστησε θερμά η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σοφία Μενεσελίδου όπως επίσης τον Ιππικό Όμιλο, την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και όλους όσους συνέδραμαν.

Πρόσθεσε ότι η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία πριν λίγο καιρό στις Σάπες Ροδόπης, τόπος όπου διατηρείται ακόμη το άρωμα του χωριού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά». Οδηγό εκείνης αλλά και της παρούσας αναβίωσης αποτέλεσε η ενδελεχής λαογραφική έρευνα του αντιπρόεδρου και χοροδιδάσκαλου του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» Στέλιου Νικολάου που μοιράστηκε ένα πολυετές όραμα  με τους συμπολίτες του.

Η κ. Μενεσελίδου έκανε λόγο για «ένα πανηγύρι χαράς, πολιτιστικής ενθύμησης, αλλά και υπόμνησης, ταυτόχρονα, της ωραιότητας, στην οποία εμβάπτιζαν οι άνθρωποι στο παρελθόν τις μεγάλες στιγμές του βίου τους».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki