Επιστρέφει η βιομηχανική κάνναβη, με το ΚΑΠΕ σε ρόλο συντονιστή έρευνας επανεισαγωγής

kalliergeia-klostikis-kannavis
Τον ρόλο του εκπληρώνει για ακόμη μία φορά το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναλαμβάνει να συντονίσει μια σημαντική έρευνα, με αντικείμενο τη βιομηχανική κάνναβη, μια καλλιέργεια που κερδίζει έδαφος στον Έβρο την τελευταία τριετία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, που ενέκρινε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ- Καινοτομώ». Θα ερευνηθούν πειραματικά διάφορες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για το παραγωγικό τους δυναμικό ανά περιοχή και είδος, αλλά και για τα προϊόντα που είναι δυνατόν να παραχθούν από το καθένα. Η καταλληλότητα των ποικιλιών είναι αντικείμενο της έρευνας, διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης.

Το έργο Hemp4Industry φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο για την επαναεισαγωγή της βιομηχανικής κάνναβης στην ελληνική γεωργία, μια καλλιέργεια οικεία στη χώρα μας που κορυφώθηκε σε επίπεδο εκτάσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1950, φτάνοντας τα 7.000 στρέμματα. Η φθίνουσα πορεία άρχισε μετά την απαγόρευσή της, παρόλο που είναι μια βιομηχανική καλλιέργεια με πολλαπλές τελικές χρήσεις, καθώς αξιοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού.

Πειραματικοί αγροί σε 3 περιοχές

Το συγκεκριμένο έργο έχει ως κύριο αντικείμενο την διερεύνηση παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας, με απώτερο σκοπό την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη ευκαιριών για επιχειρηματικές επενδύσεις με την αξιοποίηση ελληνικών πρώτων υλών, μέσα από επτά ενότητες εργασίας.

Σύμφωνα με το πλάνο, η πρώτη ενότητα στοχεύει στον χαρακτηρισμό μιας σειράς ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης μέσω μοριακής και επιγενετικής ανάλυσης, η δεύτερη στην επιλογή των βέλτιστων γεωργικών πρακτικών (ποικιλίες, εποχές και πυκνότητες σποράς, επίπεδα άρδευσης και λίπανση) για αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων. Μια σειρά πειραματικών αγρών θα εγκατασταθούν σε τρεις αντιπροσωπευτικές περιοχές της χώρας σε όλη τη διάρκεια του έργου. Στην τρίτη ενότητα, θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική καλλιέργεια της κάνναβης με έμφαση στον προσδιορισμό της κατάλληλης διαδικασίας συγκομιδής, τη σύγκριση τριών συστημάτων καλλιέργειας (συμβατική, καλλιέργεια σε λωρίδες και ακαλλιέργεια), την εκτίμηση του κόστους καλλιέργειας, καθώς και του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματός της. Στα τρία πρώτα στάδια, επομένως, θα γίνει ο καθορισμός της αλυσίδας παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης, από τη σπορά ως τη συγκομιδή.

Οδικός χάρτης

Στη συνέχεια, θα διερευνηθούν οι δυνατές μεταποιητικές δράσεις, έτσι ώστε «οι αγρότες να μπορούν να αξιοποιήσουν την πρώτη ύλη τους σε κάποιες μονάδες μεταποίησης», σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθούν όλα τα μέρη του φυτού. Από τα ινώδη στελέχη θα παραχθούν μονωτικά υλικά, υλικά στρωματοποιίας, μοριοσανίδες και καλύψεις αυτών. Από τις ταξιανθίες και τους σπόρους του φυτού θα απομονωθούν τα κανναβινοειδή και μη συστατικά. Τα κανναβινοειδή (CBD) έχουν πληθώρα φαρμακευτικών χρήσεων.

Η έρευνα μέχρι και τη μεταποίηση θα διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη για την εισαγωγή της βιομηχανικής κάνναβης, αναλύοντας τα οφέλη για τη γεωργία και την ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παράλληλα με συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις.

Στο έργο συμπράττουν οκτώ εταίροι: Δύο ερευνητικοί οργανισμοί, δύο πανεπιστήμια, μία μεγάλη επιχείρηση, δύο μικρές εταιρείες και μία ΚοινΣΕπ.