Βιώσιμη ανταγωνιστικότητα μέσω Leader σε Ξάνθη και Ροδόπη

Βιώσιμη ανταγωνιστικότητα στον αγροτικό χώρο μέσω Leader σε Ξάνθη και Ροδόπη

Το ποσό των 16 εκατ. ευρώ δια μέσου του Leader, συμπεριλαμβανομένου του Leader Αλιείας, θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης, καθώς κατεβάζει κοινή πρόταση για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Η περιοχή παρέμβασής της μεγαλώνει, συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των δύο νομών με εξαίρεση τον αστικό ιστό της Κομοτηνής και της Ξάνθης, καθώς το πρόγραμμα στοχεύει στη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου.

Οι ενημερώσεις στις περιοχές παρέμβασης γίνονται με επιτυχία από τα στελέχη της ΑΝΡΟ. «Καταγράφουμε τις ιδέες των υποψήφιων επενδυτών. Όσοι έρχονται τώρα με έξυπνες προτάσεις έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμάσουν την επένδυσή τους» μεταφέρει στο ypaithros.gr ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Στάθης Κεφαλίδης. Θεωρεί ότι οι προτάσεις είναι καλό να κινηθούν στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα, στον οποίο δίνει έμφαση και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η ΑΝΡΟ ως φορέας υλοποίησης παίρνει υψηλή βαθμολογία στην εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό. «Το Leader Ροδόπης την προηγούμενη περίοδο ξεπέρασε τα 10 εκ. ευρώ. Οι επενδυτές εμπιστεύονται το Leader γιατί δεν εμπλέκονται με το κράτος, ασχολούνται μόνο με την επένδυσή τους και η Αναπτυξιακή λύνει τα όποια προβλήματα».

Μιλώντας για την φιλοσοφία του Leader Αλιείας, ο κ. Κεφαλίδης εξηγεί ότι
αναφέρεται σε περιοχές όπου η κύρια δραστηριότητα προκύπτει από την αλιεία. «Δίνει την δυνατότητα στον επενδυτή να εξελίξει ή να συμπληρώσει την υπάρχουσα δραστηριότητά του και να ενισχύσει το παραγόμενο εισόδημά του. Επίσης, μπορεί ν’ αλλάξει εντελώς το εργασιακό του αντικείμενο».

Η περιοχή εφαρμογής του Leader Αλιείας εκτείνεται από την Μαρώνεια Ροδόπης έως το Πόρτο Λάγο και τον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης.

Μαρία Αμπατζή