«Βυθισμένες» παραμένουν οι τιμές για τσιπούρα και λαβράκι

tsipoura-lavraki-infographic
Πολύ λίγες πιθανότητες στο σενάριο να ανακάμψουν οι τιμές της τσιπούρας και του λαβρακιού μέσα στο 2019 –εκτός ίσως από μια συγκυριακή άνοδο μέσα στο καλοκαίρι– δίνει στο τελευταίο του market report για τον μήνα Μάρτιο το Παράστημα Αλιείας του ΟΗΕ (FAO Globefish).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο, πέρα από τα μικρά μεγέθη της τσιπούρας –τα οποία «τσίμπησαν» τον περασμένο μήνα μερικά λεπτά στην Ιταλία– οι τιμές και για τα δύο είδη (και ιδίως για το λαβράκι) που λαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν «εξαιρετικά χαμηλές». Χαρακτηριστικά, η μέση τιμή για την ελληνική τσιπούρα βάρους 300-450 γραμμαρίων στην Ιταλία ήταν τον Μάρτιο 4,30 ευρώ/κιλό, ενώ για το λαβράκι αντίστοιχου βάρους μόλις 4 ευρώ το κιλό. Η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα για ψάρια από 300 έως 450 γρ. δείχνει απώλειες 5,5% για την τσιπούρα και 12% για το λαβράκι, κάτι που αποδίδεται από τον FAO Globefish στους ταχύτατους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής στην Τουρκία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει με νέα αύξηση στις συνολικές παραγόμενες ποσότητες.

Ζωηρό ενδιαφέρον για τις προς πώληση μονάδες

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, πάντως, η διαδικασία πώλησης των μονάδων και δραστηριοτήτων (ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια κ.ά.) που έθεσε ως προαπαιτούμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να προχωρήσει το ντηλ απορρόφησης των Νηρέα – Σελόντα από την Ανδρομέδα, φαίνεται να προχωράει κανονικά. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους ενδιαφερόμενους, τουλάχιστον σε αυτό το αρχικό στάδιο, να ξεπερνούν τους πέντε και η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.