VIUSID AGRO – Εντυπωσιακά ερευνητικά αποτελέσματα για την προστασία από τον παγετό

Αριστερά ο Δημήτρης Μπουρλίβας, στο κέντρο ο γεωπόνος Σάββας Δρίνης και δεξιά ο παραγωγός Άγγελος Μίλης.

Αξιοσημείωτα αποτελέσματα για την προστασία των δενδρωδών καλλιεργειών από τον παγετό κατέδειξε η εφαρμογή του βιοδιεγερτικού προϊόντος «VIUSID agro» σε πειραματικό κτήμα στον Νομό Ημαθίας.

Σε μια χρονιά κατά την οποία οι ζημιές στα επιτραπέζια ροδάκινα από τα τρία κύματα ισχυρού παγετού είναι τεράστιες και σε ορισμένες περιπτώσεις καθολικές, η δράση από την εφαρμογή του καινοτόμου σκευάσματος «VIUSID agro» αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη και αποτελεσματική.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αγροτικών εφοδίων AVP Innovations Bourlivas Group πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες επιτόπια παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων της από την εφαρμογή του βιοδιεγέρτη «VIUSID agro» σε πειραματική καλλιέργεια νεκταρινιών στα Μονόσπιτα Ημαθίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Δημήτρης Μπουρλίβας, παρατηρήθηκε ότι στα δέντρα που τηρήθηκε το πρωτόκολλο των εφαρμογών με το συγκεκριμένο ενισχυτικό φυτικής ανάπτυξης μειώθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από την εκδήλωση του φαινομένου, καθώς ο παγετός δεν επηρέασε σημαντικά την τελική παραγωγή.

Αντίθετα, διαπιστώθηκε μειωμένη παραγωγή κατά 60%-70% στον μάρτυρα, στο τμήμα δηλαδή του κτήματος που έμεινε αψέκαστο για τη διεξαγωγή και την αναγνώριση των συμπερασμάτων. «Τα δέντρα “άντεξαν” και τα τρία κύματα παγετού. Τα αποτελέσματα του VIUSID agro είναι πραγματικά εντυπωσιακά και δεν έχουν σχέση με των άλλων απλών βιοδιεγερτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, λόγω της τεχνολογικής πατέντας του προϊόντος που προωθεί και ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό των φυτών (Molecular Activation)», επισήμανε ο κ. Μπουρλίβας.

Αυξημένη παραγωγή και ομοιομορφία καρπού

Από τα ορατά και διαπιστωμένα αποτελέσματα της δράσης του βιοδιεγερτικού προϊόντος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο παραγωγός Άγγελος Μίλης, στο κτήμα του οποίου έγινε η πειραματική εφαρμογή του «VIUSID agro», είναι η αυξημένη παραγωγή, το μεγαλύτερο μέγεθος φρούτων και αριθμός φρούτων ανά φυτό, αλλά και η ομοιομορφία καρπών σε όλο το δέντρο. «Η διαφορά με τα δέντρα που αφήσαμε αψέκαστα για να κάνουμε τις συγκρίσεις και σε όλες τις ποικιλίες είναι μεγάλη. Όπου δεν εφαρμόστηκε το προϊόν η παραγωγή είναι ελάχιστη, ενώ στα υπόλοιπα δέντρα το αποτέλεσμα της δράσης του VIUSID agro είναι όπως μιας καλής και παραγωγικής χρονιάς», τόνισε ο κ. Μίλης.

Τέλος, για τις επιπτώσεις του παγετού στα φυτά, αλλά και τη δράση του καινοτόμου βιοδιεγερτικού προϊόντος, στους παραγωγούς που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, μίλησε ο γεωπόνος Σάββας Δρίνης από το Τεχνικό τμήμα της AVP Innovations.

Το πείραμα

Η εφαρμογή του VIUSID agro έγινε σε κτήμα νεκταρινιών έκτασης 10 στρ. στα Μονόσπιτα Ημαθίας κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2020-2021, όπου σημειώθηκαν ισχυροί παγετοί που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Οι εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του παγετού, αλλά και μετά το πέρας αυτού. Χρησιμοποιήθηκε λιγότερο από ένα λίτρο VIUSID agro ανά στρέμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος. Συγκεκριμένα, έγιναν συνολικά εννέα εφαρμογές, εκ των οποίων οι επτά περιείχαν 1ml VIUSID agro/λίτρο νερού και οι υπόλοιπες δύο 0,6ml VIUSID agro/λίτρο νερού.

Οι εφαρμογές έγιναν διαφυλλικά στις ακόλουθες ημερομηνίες: 12,16 και 22 Φεβρουαρίου, 2, 16, 23 και 28 Μαρτίου και 7 και 15 Απριλίου.

Η τήρηση του πρωτοκόλλου από τον παραγωγό έπαιξε σημαντικό ρόλο στα τελικά αποτελέσματα, τα οποία καταδεικνύουν ότι τα δέντρα «άντεξαν» στους παγετούς, καθώς υπήρξε μείωση των αρνητικών επιπτώσεων. Στα δέντρα που τηρήθηκε το πρωτόκολλο, ο παγετός δεν επηρέασε σημαντικά την τελική παραγωγή, σε αντίθεση με το αψέκαστο τμήμα «μάρτυρα» του κτήματος, όπου παρατηρήθηκε μείωση κατά 60%-70%.

Η μοριακή ενεργοποίηση που κάνει τη διαφορά

Το VIUSID agro είναι ένα καινοτόμο προϊόν με συνεργατική δράση. Είναι ένας φυσικός βιοδιεγέρτης σε υγρή μορφή και υπερσυμπυκνωμένη σύνθεση, που περιέχει, μεταξύ άλλων, αμινοξέα, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυσικά αντιικά. Παράγεται στην Ισπανία από το εργαστήριο της Catalysis. Η ιδιαιτερότητά του είναι η τεχνολογία του molecular activation (μοριακή ενεργοποίηση) που περιέχει. Μέσω αυτής της διεργασίας, τα συστατικά του γίνονται πιο αποδοτικά, για αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρές δόσεις (1-3 ml/5 λίτρα νερού).

Από τα οφέλη που προσφέρει από την εφαρμογή του στα φρούτα είναι ότι επιταχύνει την ωρίμανσή τους, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα, ενώ επισημαίνει τις μορφολογικές ιδιότητες και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καρπού (γεύση, χρώμα, υφή, μέγεθος κ.ά.).

Στα φυτά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά τους, αυξάνει την αντοχή τους σε αβιοτικές καταπονήσεις όπως παγετός, ξηρασία, καύσωνα κ.ά., μειώνει τα συμπτώματα του οξειδωτικού stress, βελτιώνει τη θρεπτική κατάσταση του φυτού, ενισχύει φυσικές διεργασίες του φυτού, όπως ριζοβολιά, άνθιση και καρπόδεση, αυξάνει την αντοχή των καρπών μετασυλλεκτικά και δρα ενάντια ιών, όπως το μωσαϊκό του καπνού.

Δείτε το δωδέκατο επεισόδιο της σειράς Αγροτική παιδεία με θέμα την αντιμετώπιση του παγετού στα νεκταρίνια με τον φυσικό βιοδιεγέρτη VIUSID agro

” Βρείτε το σκεύασμα VIUSID agro στο www.avpinnovations.gr

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εκπομπής www.agrotikipaideia.gr