Άναψε φωτιές στη Βουλή το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών

Θετικές διατάξεις ως προς το λαθρεμπόριο καπνού, που αγγίζει κοντά στα 637 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, αλλά αρνητικές για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα των αγροτών, που πωλούν προϊόντα λαϊκές αγορές, καθώς περικόπτεται από 1/1/2017 η επιστροφή 3% ΦΠΑ περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους αγορητές κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων παρουσιάστηκε, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Όπως ειπώθηκε, κατά την α΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει και εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία για την χρήση πληροφορικής και διατάξεις για την ιχνηλασιμότητα στον καπνό αλλά και αλλαγές στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, ως προς τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, που είχαν εισόδημα 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις  5.000 ευρώ.

Η εισηγήτρια του νομοσχεδίου , εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως το λαθρεμπόριο καπνού δημιουργεί προβλήματα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και τόνισε ότι αποτιμάται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG,  στα 637 εκατομμύρια ευρώ , για το 2015. Τόνισε ότι  σκοπός του νομοσχεδίου είναι ν΄ αλλάξει αυτή η εικόνα καθώς η Ελλάδα είναι η 4ηχώρα στο λαθρεμπόριο καπνού, μέσα στην Ευρώπη σε διαφυγόντες φόρους και κατέχει τη 2η θέση στην Ε.Ε. σε ό, τι αφορά στα τσιγάρα, που παράγονται νόμιμα αλλά διακινούνται λαθραία στις αγορές ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τον καταναλωτή από τη χρήση λαθραίων προϊόντων, που δεν έχουν περάσει από ποιοτικούς ελέγχους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καπνού και στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά διαφώνησαν με την αλλαγή στο ειδικό καθεστώς των αγροτών και με την κατάργηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εφ΄ όσον έχουν εισοδήματα από τόκους (αφορά ειδικές ομάδες του πληθυσμού, ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες που έχουν εισοδήματα από τόκους , που μηνιαία αγγίζουν κατά περίπτωση τα 300 ή και 600 ευρώ).  

Τη διαφωνία του με το άρθρο 47, για τη συνολική αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος των αγροτών, εξέφρασε ο Σάββας Αναστασιάδης, ειδικός αγορητής της ΝΔ, για τον προσδιορισμό των παραδόσεων, όχι μόνο για χοντρική αλλά και για λιανική. Υποστήριξε ότι ανοίγει παράθυρο, για να αλλάξει η κατάσταση και στα άλλα ειδικά καθεστώτα των αγροτών.

«Ένα πράγμα είχε μείνει στους αγρότες ,το καταργείτε κι αυτό, αφού  βγάζετε τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, από το ειδικό καθεστώς », ανέφερε από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος διαφώνησε με το άρθρο 47 και με τις διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζουμε ότι για να ενταχθεί κάποιος αγρότης , που πουλά τα προϊόντα του στη λαϊκή αγορά στο ειδικό καθεστώς έπρεπε να έχει συνολικό εισόδημα, μικρότερο των 15.000 ευρώ και έσοδα από επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι θίγονται οι φτωχοί αγρότες με αυτήν τη διάταξη , που αφορά στις λαϊκές αγορές, υποστήριξε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Άννα Στεργίου