Φραγκίσκα Βουτσίνου: Από γραφίστρια, στα αρωματικά φυτά

Η Φραγκίσκα Βουτσίνου αξιοποίησε τα οικογενειακά χωράφια στη Σύρο και με πιστοποίηση από τον ΔΗΩ

Φραγκίσκα Βουτσίνου: Από γραφίστρια, στα αρωματικά φυτά

Άφησε τη δουλειά της ως γραφίστρια και στράφηκε στη γη και στην καλλιέργειά της. Αξιοποίησε τα ιδιόκτητα οικογενειακά χωράφια στο Γαλησσά της Σύρου και καλλιέργησε βιολογικά αρωματικά φυτά, αποδεικνύοντας πως η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, αρκεί να το τολμήσεις.

Η 35χρονη Φραγκίσκα Βουτσίνου είναι μάνα τριών παιδιών και καταφέρνει να συνδυάζει όλους τους ρόλους της με επιτυχία.
«Πριν τρία χρόνια, το άρωμα της ρίγανης ήταν εκείνο που μου έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσω μια προσπάθεια να καλλιεργήσω αρωματικά φυτά, ρίγανη και θυμάρι, να εκμεταλλευτώ την ιδιόκτητη γη, να αξιοποιήσω το κτήμα μας και να προβάλλω μέσω της καλλιέργειάς μου τον τόπο μου, τη Σύρο. Παρακολούθησα ενημερωτικά σεμινάρια που πραγματοποιούσε η Περιφέρεια και γοητεύτηκα από την όλη διαδικασία», τονίζει η κ. Βουτσίνου και προσθέτει: «Όλη η δουλειά γίνεται χειρωνακτικά σε όλα τα στάδια. Αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Είναι μια ολοκληρωμένη, κάθετη παραγωγή, αφού φροντίζουμε τη σωστή ανάπτυξη των φυτών, τη συλλογή την κατάλληλη στιγμή, τη διαλογή, την αποξήρανση με τον σωστό τρόπο ώστε να διατηρηθεί το χρώμα, η γεύση και όλο το άρωμα, το καθάρισμα και τη συσκευασία με τις συνθήκες που απαιτούνται για να φτάσει το προϊόν στα χέρια του καταναλωτή στην καλύτερη μορφή».

Φραγκίσκα Βουτσίνου: Από γραφίστρια, στα αρωματικά φυτά

Την πρώτη χρονιά ξεκίνησε με ρίγανη ελληνική, origanum vulgare hirtum, η οποία όταν καλλιεργείται σε κυκλαδίτικο έδαφος αυξάνεται η περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, στοιχείο που της δίνει έντονο άρωμα. Τη δεύτερη χρονιά ακολούθησε η σοδειά του θυμαριού, ενώ σε αρχικό στάδιο βρίσκεται η καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δύοσμος, μέντα και ευκάλυπτος.

Τα προϊόντα της, τα οποία είναι πιστοποιημένα από την καλλιέργεια έως τη συσκευασία από τον φορέα πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας ΔΗΩ, διατίθενται σε καταστήματα παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.

  • Νικολέτα Τζώρτζη