Βρυξέλλες: Συνέντευξη τύπου του προέδρου της ομάδας Οίνου των Copa-Cogeca, Thierry Coste,

Βρυξέλλες: Συνέντευξη τύπου του προέδρου της ομάδας Οίνου της Copa-Cogeca, Thierry Coste,
-Διαφήμιση-

Ο Thierry Coste, πρόεδρος της ομάδας οίνου των Copa-Cogeca, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με την εξέλιξη της τρέχουσας συγκομιδής και τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται επί του παρόντος για το μέλλον του τομέα.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συγκομιδή του 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Βρισκόμαστε πλησιέστερα προς το 2016 και το 2015, οπότε δεν είναι μια πολύ πλεονασματική συγκομιδή. Φυσικά, αυξήθηκε, αλλά το 2017 ήταν η μικρότερη συγκομιδή από το 1945. Φέτος, θα έχουμε μια καλή συγκομιδή όσον αφορά τον όγκο, αλλά κυρίως όσον αφορά την ποιότητα. Ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν εξαιρετικός σε όλη την Ευρώπη. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η προσφορά είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη φέτος, με πολύ, πολύ καλές δυνατότητες.

Δεδομένης της σημασίας της παραγωγής φέτος, πώς βλέπετε την κατάσταση της αγοράς;  

Η αύξηση θα πρέπει να είναι της τάξεως του 19 με 20% φέτος. Για μια συγκομιδή, ο σημαντικότερος δείκτης δεν είναι απαραίτητα η ποσότητα, αλλά η διαθεσιμότητα. Ωστόσο, φέτος, έχουμε ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα, όχι μόνο λόγω της χαμηλής παραγωγής πέρυσι, αλλά και χάρη στην καλή δυναμική των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, με αύξηση κατά 2,7%, βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος. Σημειώστε ότι στη Γαλλία έχουμε ήδη δει πολλές πωλήσεις οίνων από τη συγκομιδή του 2018, ειδικά στα ροζέ όπου, από τις αρχές Οκτωβρίου, εξήλθαν σημαντικοί όγκοι από τα οινοποιεία για να ικανοποιήσουν μια ισχυρή ζήτηση για αυτό το είδος προϊόντος. Μπορεί να υπάρχει ένα κυκλικό φαινόμενο, δεδομένου του καιρού, αλλά αυτή η τάση γίνεται ένα βιώσιμο μοντέλο. Φέτος, συγκεντρώνονται όλα τα θεωρητικά στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχουν παγκόσμια ενεργές ροές σε σταθερές τιμές. 

Ο OIV μόλις δημοσίευσε ότι η παγκόσμια παραγωγή βρίσκεται σε ρεκόρ φέτος. Αυτό θα επηρεάσει την αγορά των ευρωπαίων παραγωγών;

Όχι, επειδή τα στοιχεία του OIV βασίζονται σε εκτιμήσεις από τον Ιούλιο και αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν με τα πραγματικά δεδομένα. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλά. Ήταν απολύτως απαραίτητο να έχουμε το 2018 μια συγκομιδή αυτού του επιπέδου για να εξισορροπήσουμε τους όγκους. Αν είχαμε ξανά μια μικρή συγκομιδή, διατρέχαμε τον κίνδυνο απώλειας μεριδίου αγοράς. Μπορούμε να διαχειριστούμε ένα έτος χαμηλού όγκου, αλλά δύο χρόνια δεν αντιμετωπίζονται, το 2018 θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τη ζήτηση σε όλες τις κατηγορίες, με προϊόντα ποιότητας. Σπάνια είμαι τόσο ήρεμος όπως φέτος σε σχέση με την προσέγγιση της συγκομιδής και των αγορών. 

Η τιμή των ισπανικών κρασιών είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά αυτό το έτος και να γίνει πολύ ανταγωνιστική. Θα δούμε και πάλι μαζικές εισαγωγές στη Γαλλία κατά τη γνώμη σας;

Έχουμε δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, που είναι η κοινή γαλλο-ισπανική επιτροπή. Αυτό συνδέει όχι μόνο τους τομείς και στις δύο χώρες – την παραγωγή και το εμπόριο – αλλά και τα υπουργεία. Θα δούμε τους Ισπανούς ομολόγους μας στις 4 Δεκεμβρίου στο Μπορντώ για να συζητήσουμε την κατεύθυνση της αγοράς.

Είναι αλήθεια ότι το περασμένο έτος τα ισπανικά κρασιά παρουσίασαν σημαντική αύξηση τιμών, λόγω της μικρής συγκομιδής, και θα υπάρξουν ορισμένες αναπροσαρμογές, αλλά θα δούμε πώς θα γίνει αυτό. Σήμερα δεν υπάρχει φωτιά στη λίμνη (ένταση). Σημειώνουμε ότι οι εισαγωγές ισπανικών οίνων δεν συνδέονταν αναγκαστικά με τις τιμές, αλλά κυρίως με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των γαλλικών οίνων για μια περίοδο. Φέτος, διαθέτουμε διαθεσιμότητα και όλο και περισσότεροι αγοραστές έχουν συμβόλαια εταιρικής σχέσης με τα οινοποιεία σε μεγάλους όγκους, γεγονός που επιτρέπει τη σταθεροποίηση της αγοράς. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε μεταβλητότητα και σε αυτήν την περίπτωση, αντιδρούμε με σταθερότητα.

Οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά σωστές. Υπάρχουν πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές στις πρώτες συμφωνίες, ειδικά στα ροζέ, καθώς αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο χειρισμού για να είναι σε θέση να πωληθούν τα κρασιά που συσκευάζονται τόσο νωρίς. Η εμπειρία μου στον τομέα αυτό με οδηγεί να πω ότι φέτος δεν θα είναι η δυσκολότερη χρονιά στην αγορά και οι τιμές πρέπει να διατηρηθούν. 

Εντούτοις, πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι των οίνων που εισάγονται στην Κοινότητα   για την αποτροπή της εξαπάτησης;

Δεν είμαι οπαδός αυτού του είδους δράσης, πιστεύω περισσότερο στην επιτροπή που συγκροτήσαμε με τους Ισπανούς ομολόγους μας. Υπάρχει μια κοινή επιστολή μεταξύ των γαλλικών και ισπανικών υπουργείων για την ανακοίνωση όλων των στοιχείων της συγκομιδής, της διαθεσιμότητας και άλλων πληροφοριών. Είμαι πεπεισμένος ότι, όσο περισσότερο θα προμηθεύσουμε την αγορά με λογικά στοιχεία, τόσο περισσότερο θα αποτρέψουμε ορισμένα οινοποιεία, ειδικά εκείνα που είναι λίγο απομονωμένα, από το να πανικοβληθούν και να πουλήσουν προς τα κάτω.

Αυτήν την περίοδο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, το Brexit. Ανησυχείτε για τις συναλλαγές οίνων με το Ηνωμένο Βασίλειο;

Δεν ανησυχώ γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό. Φυσικά, θέλουμε μια συμφωνία, με μια μεταβατική περίοδο που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να βρει γέφυρες για να ζήσουμε μαζί. Δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι επειδή εγκατέλειψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί καταναλωτές θα αρχίζουν να πίνουν μόνο αυστραλιανά ή νοτιοαφρικανικά κρασιά. Πιστεύω ότι οι καταναλωτές που πίνουν γαλλικά, ισπανικά ή άλλα ευρωπαϊκά κρασιά θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα δούμε πώς πηγαίνει, αλλά είμαι πολύ ήρεμος και αισιόδοξος. Έχοντας συναντήσει τον Michel Barnier αρκετές φορές, γνωρίζω ότι είναι ένας ιδιαίτερα λαμπρός άνθρωπος και ότι ξέρει πώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας για να βρει μια διέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας Οίνος της Copa-Cogeca Thierry Coste για τη νέα ΚΑΠ, τα υβρίδια, τους αποαλκοολωμένους οίνους και την αναγραφή συστατικών στους οίνους.

Γενικότερα, η αμπελουργία είναι μια από τις προτεραιότητες της θητείας σας. Ποια είναι η γνώμη σας για την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στις ζώνες ΠΟΠ να χρησιμοποιούν ανθεκτικές υβριδικές ποικιλίες σταφυλιών;

Υπάρχει μια πολύ σημαντική κοινωνική πίεση όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμακευτικών προϊόντων . Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε το μέλλον και να δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις πιέσεις, αλλά και ποια η βούληση για το διαφορετικό. Στην ομάδα Οίνος έχουμε συζήτηση σχετικά με αυτή την πρόταση της Επιτροπής. Αυτή η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί για να εξαχθούν αποφάσεις, οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είναι βέβαιο ότι όλα τα μέλη μας ανησυχούν πολύ για το μέλλον.

Τι γίνεται με την πρόταση της Επιτροπής να επιτραπεί στους αποαλκοολωμένους οίνους να χρησιμοποιούν τη λέξη οίνος;

Στις 6 Νοεμβρίου, ακριβώς, είχαμε μια ιδιαίτερα παθιασμένη και μακρά συζήτηση στο πλαίσιο της ομάδας Οίνος με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να μπορούν όλοι να εκφράσουν τον εαυτό τους. Και εδώ, οι απόψεις είναι διαιρεμένες. Παρ ‘όλα αυτά, αυτές οι απόψεις είναι πολύ λιγότερο θολές για τα ολικώς αποαλκοολωμένα κρασιά όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει κόσμος που επιθυμεί να μπορούν να ονομαστούν οίνος. Για τους μερικώς αποαλκοολωμένους οίνους, υπάρχει μια συζήτηση που αξίζει περισσότερη προσοχή και πιο συγκεκριμένα επειδή μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία μας. Αλλά αναμένουμε να έχουμε τη γνώμη της ομάδας εργασίας μας.

Ομοίως, κατά την άποψή σας, η μεταφορά ενισχύσεων της ΚΟΑ στα στρατηγικά σχέδια μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ιδιαιτερότητα του αμπελοοινικού τομέα και να οδηγήσει σε μείωση των ενισχύσεων προς όφελος άλλων γεωργικών τομέων;  

Σήμερα είναι απαραίτητο να γίνει μια ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση των επιδόσεων του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης του τομέα μας. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περικοπές στον προϋπολογισμό, λόγω του Brexit και για άλλους λόγους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις πολιτικές μας. Δεν έχουμε περιθώρια αντίδρασης στην κατανομή του προϋπολογισμού, οπότε θα διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι συνεπής με αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα, είμαι βέβαιος για την Επιτροπή. Νομίζω ότι το πρότυπο που έχει προκύψει στο επίπεδο της αμπελοκαλλιέργειας θα συνεχίσει με μια συγκεκριμένη δυναμική. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί και πώς η Επιτροπή θα δράσει για να αναστείλλει αυτή τη δυναμική. Σήμερα ο τομέας μας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς στον αγροτικό κόσμο. Η Επιτροπή προτιμά να υποστηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια παρά το αντίστροφο. Είμαι μάλλον θετικός.

Ο ευρωβουλευτής Eric Andrieu έδωσε πρόσφατα την έκθεσή του για την ΚΟΑ. Ποια είναι η άποψή σας για τις διάφορες προτάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος αδειών φύτευσης; 

Το καθεστώς αδειών φυτείας είναι το πιο πρόσφατο σύστημα διαχείρισης δυναμικού παραγωγής σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής γεωργίας. Αυτό το εργαλείο έχει γίνει αργό και δύσκολο να εφαρμοστεί. Δεν είναι τέλειο, φυσικά. Πρέπει να βελτιώνεται σιγά-σιγά ανάλογα με το τι υπάρχει στο τραπέζι, γνωρίζοντας όλους τους λόγους ώστε να το βελτιώσουμε. Αλλά είναι ένα εργαλείο που προστατεύει. Κάθε πρωτοβουλία που πηγαίνει προς την κατεύθυνση της προστασίας θα έχει την έγκρισή μου, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση γύρω στο 2023-2024 και ότι θα πρέπει να αποδείξουμε το γεγονός ότι αυτό το σύστημα είναι αποτελεσματικό. Μου φαίνεται ότι η συγκομιδή του τρέχοντος έτους και η παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε δείχνουν ότι υπάρχει ένα καλό επίπεδο απόδοσης στον τομέα και ότι αυτή η διάταξη αδειών φυτεύσεως είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στη λειτουργία μας, αν και μπορούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές εδώ και εκεί. 

Και για την επισήμανση του κρασιού;  Μήπως η επίσκεψη του Επιτρόπου Υγείας στο Languedoc επιτρέψει αυτές τις προτάσεις να φτάσουν στις Βρυξέλλες;

Θέλαμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της Επιτροπής. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στους καταναλωτές μας που είναι πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών γι αυτούς. Ολόκληρη η βιομηχανία και τα θεσμικά μας όργανα έχουν προτείνει στην Επιτροπή να εξετάσει το θέμα αυτό. Στην πρόταση του Eric Andrieu, επαναφέρουμε την ένδειξη των θερμίδων, την οποία θέλουμε να παρουσιάσουμε το συντομότερο δυνατόν, για να αποδείξουμε ότι είμαστε απλά προς την κατεύθυνση του καταναλωτή. Όσον αφορά τα συστατικά, θέλουμε, φυσικά, να υπάρχει άυλη επικοινωνία, όχι επειδή δεν θέλουμε να είναι στην ετικέτα, αλλά επειδή στο επίπεδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, μια ένδειξη στην ετικέτα είναι πολύ περίπλοκη για να εφαρμοστεί για τις εκμεταλλεύσεις και τις επιχειρήσεις μας. Έδειξα στον Επίτροπο Andriukaitis όταν ήρθε στην Carcassonne στο Foncalieu ότι δεν ήταν δυνατόν και νομίζω ότι το κατάλαβε πολύ καλά, να έχουμε μια ανακοίνωση σχετικά με τα συστατικά όταν είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το άϋλο σύστημα.

Υπάρχει πραγματική βούληση των ευρωπαίων παραγωγών να βρεθεί μια εναρμονισμένη λύση;

Απολύτως. Πολύ συχνά στον τομέα, υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί η εναρμόνιση, ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των διαφόρων προϊόντων κάθε κράτους μέλους και ο καταναλωτής να μπορεί να βρει τα ίδια στοιχεία πληροφοριών. Ο κλάδος είναι πεπεισμένος για το ότι όσο πιο συνεπής και συνεκτικός είναι, τόσο το καλύτερο. Αντιπροσωπεύουμε δυόμισι εκατομμύρια αγροκτήματα, επομένως ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά πρέπει να το εφαρμόσουμε, γενικά, όταν όλοι πάνε προς την ίδια κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

-Διαφήμιση-