VTSkills: Δημιουργία διακρατικού προγράμματος σπουδών για την αμπελουργία

Προώθηση της τεχνολογίας μέσω της εκπαίδευσης.
29/09/2024
3' διάβασμα
vtskills-dimiourgia-diakratikou-programmatos-spoudon-gia-tin-abelourgia-333362

Την προώθηση των τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια του αμπελιού μέσω της κατάρτισης έχει ως στόχο ένα καινοτόμο νέο έργο στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το VTSkills αποτελεί ένα ευρωπαϊκό έργο, το οποίο θα αναπτυχθεί μεταξύ Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Βελγίου και θα ενισχύσει την κατάρτιση, την καινοτομία και τις νέες τεχνικές μεταφοράς γνώσεων για τη δημιουργία ενός διεθνούς προγράμματος σπουδών αμπελουργίας.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Κατερίνα Παλτάκη, διδάκτωρ γεωπονίας και συνεργάτιδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο συμμετέχει στο έργο, «θα πραγματοποιηθεί έρευνα μεταξύ των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος κατάρτισης το οποίο θα παρέχει γνώση και τις κατάλληλες δεξιότητες για την υιοθέτηση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας. Κάποιες από αυτές θα είναι drones, ρομπότ και αισθητήρες».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ίδια, το έργο VTskills «στοχεύει να προχωρήσει από τη γεωργία ακριβείας στη βιώσιμη γεωργία ακριβείας, συνδυάζοντας τη βιολογική γεωργία με έξυπνες τεχνολογίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας του τομέα της αμπελουργίας λαμβάνοντας ως βάση την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την κυκλική οικονομία και τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Αν και υπάρχουν προκλήσεις, ειδικά για τις μικρές εκμεταλλεύσεις, ο στόχος είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προωθηθεί η μετάβαση σε πιο βιώσιμες και αποδοτικές ως προς τους πόρους γεωργικές πρακτικές στην περιοχή της Μεσογείου και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Δημιουργία προγράμματος σπουδών

Απώτερος σκοπός του έργου είναι να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης και μεταφοράς γνώσεων ειδικά για τον τομέα της αμπελουργίας, για να μπορέσουν οι αμπελουργοί να μάθουν και να εφαρμόσουν τις κύριες πρακτικές βιώσιμης γεωργίας ακριβείας και να βελτιώσουν τα συστήματα παραγωγής τους για να προσαρμοστούν στο παρόν και στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το VTskills θα δημιουργήσει ένα νέο διεθνές πρόγραμμα σπουδών για τη Βιώσιμη Αμπελουργία Ακριβείας, παρέχοντας ψηφιακές, οικολογικές και ανθεκτικές δεξιότητες σε φοιτητές ΑΕΙ (Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα), φοιτητές ΕΕΚ (Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), συμβούλους, διευθυντές, τεχνικούς και αγρότες.

Όπως εξηγεί η κα Παλτάκη, «υπάρχει η σκέψη το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης να ενταχθεί σε ήδη υπάρχοντα προγράμματα σπουδών, όπως για παράδειγμα της Αμπελουργίας στο ΑΠΘ. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου που επιφέρουν οι νέες πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας και η νέα ΚΑΠ χωρίς να παραβλέπουν την κερδοφορία της παραγωγής».

Εκτός από τα παραπάνω, στο πλαίσιο του έργου, θα σχεδιαστεί και μία πλατφόρμα, η E-demo farm, η οποία θα ενσωματώνει εκπαιδευτικά, ενημερωτικά και επιδεικτικά στοιχεία για την ενίσχυση των καλών πρακτικών στον κλάδο του κρασιού.

Πληροφορίες

Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης συντονίζει το «VTSkills», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα τριών ετών και θα συγκεντρώσει ακαδημαϊκό, διοικητικό και επιχειρηματικό κοινό από πέντε κράτη-μέλη για να διευκολύνει την υιοθέτηση πρακτικών Βιώσιμης Γεωργίας Ακριβείας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει τη 2η Γενική Συνέλευση του έργου VTskills, στη Θεσσαλονίκη, 1-2 Οκτωβρίου 2024, όπου θα παρευρεθούν αντιπρόσωποι από όλους τους εταίρους του έργου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.vtskills.eu/.