Το wikipedia των αγροτών έχει το δικό του marketplace

Η πλατφόρμα αγοραπωλησιών του wikifarmer φιλοδοξεί να «συνδέσει» πάνω από 5.000 παραγωγούς με υποψήφιους αγοραστές

«Μια ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια στην οποία θα μπορεί ο καθένας να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για το πώς θα ξεκινήσει, αλλά και πώς θα εξελίξει την καλλιέργειά του». Με αυτό το σκεπτικό, το 2017, δύο γεωπόνοι, ο Πέτρος Σάγκος και ο Χάρης Παριανός, μαζί με την ομάδα τους, αποφάσισαν να φτιάξουν το wikifarmer, δηλαδή «την πρώτη διαδικτυακή βιβλιοθήκη γνώσης για τον αγροτικό τομέα σε 15 γλώσσες, κάτι σαν το wikipedia των αγροτών», όπως λέει στην «ΥΧ» ο Ηλίας Σούσης, εκ των συνεργατών του εγχειρήματος.

Στόχος τους, όπως εξηγεί, ήταν εξαρχής ο εκδημοκρατισμός της αγροτικής γνώσης, έτσι ώστε όποιος το θέλει πραγματικά να μπορεί να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Σύντομα, οι πληροφορίες που σήμερα δίνονται δωρεάν, μεταξύ άλλων, στην τουρκική και στην ινδονησιακή γλώσσα, θα μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες εφόσον, όπως δείχνουν οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα, υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον.

Το 2019, όμως, η ομάδα ξεκίνησε ένα νέο και πιο φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο, όπως φαίνεται, πάει πολύ καλά και έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης. Πρόκειται για μια online πλατφόρμα, στην οποία οι παραγωγοί μπορούν να «ανεβάζουν» τα προϊόντα τους και έτσι να εντοπίζονται πιο εύκολα από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η πλατφόρμα απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις-αγοραστές, αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει και ιδιώτες.

Απευθείας πρόσβαση στην αγορά

Ο στόχος είναι οι αγρότες να έχουν πρόσβαση απευθείας στην αγορά, χωρίς να εξαρτώνται από μεσάζοντες που κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Παράλληλα, βέβαια, έχουν και οι ίδιοι τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους εμπορικές επιλογές.

Το τμήμα υποστήριξης πελατών της πλατφόρμας παρέχει πολλές υπηρεσίες υποστήριξης για τους παραγωγούς και αμείβεται με ένα ποσοστό επί των αγορών που γίνονται μέσω της πλατφόρμας. Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι υποψήφιοι αγοραστές, μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και οι επιχειρηματίες-αγοραστές δεν χρεώνονται, ακριβώς για να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να παραγγείλουν μέσω της πλατφόρμας. Μέσω αυτής, μπορεί να γίνει και διαπραγμάτευση στις τιμές, ενώ η εταιρεία εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και την επιστροφή χρημάτων για τους αγοραστές, εφόσον δεν μείνουν ικανοποιημένοι. Από την πλευρά τους, οι αγρότες μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα πληρωθούν άμεσα για το προϊόν που αποστέλλουν. Πέραν της εμπορικής πράξης, το wikifarmer παρέχει στους υποψήφιους-αγοραστές και μία σειρά ενημερώσεων, όπως, για παράδειγμα, σε τι τιμή είχαν αγοράσει το ίδιο προϊόν την προηγούμενη χρονιά ή ποια είναι τη δεδομένη στιγμή η διεθνής τιμή του.

Σε οπωροκηπευτικά η πλειοψηφία

Μέχρι στιγμής, στο wikifarmer είναι εγγεγραμμένοι περίπου 5.000 παραγωγοί και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Οι περισσότεροι πωλούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά ενώ υπάρχουν και αρκετοί μελισσοκόμοι και ελαιοπαραγωγοί. «Οι παραγωγοί ανεβάζουν μόνοι τους τα προϊόντα τους. Τους έχουμε εκπαιδεύσει για τη διαδικασία και, όποτε χρειάζονται, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια η οποία είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, ο αγρότης μπορεί να πουλήσει το προϊόν του στις τιμές που θέλει», λέει στην «ΥΧ» ο κ. Σούσης, ο οποίος, ως… παλαίμαχος στην Google, είναι υπεύθυνος για τις ψηφιακές εφαρμογές.

Το wikifarmer προσφέρει εύκολα και γρήγορα τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ/mini site, όπου οι παραγωγοί αναρτούν το προϊόν τους και φωτογραφίες, ορίζουν την τιμή και μπορούν εύκολα και γρήγορα να πουλήσουν σε χιλιάδες αγοραστές από όλη την υφήλιο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς εγγεγραμμένες είναι περίπου 7.000 επιχειρήσεις, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού.

Πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα για να κάνουν γρήγορα και εύκολα τις παραγγελίες τους, από ανθρώπους που παράγουν σε κάθε άκρη της Ελλάδας, ακόμα και την πιο απομακρυσμένη. «Ακριβώς επειδή τα προϊόντα έρχονται από όλη τη χώρα, ενδέχεται κάποιες φορές να υπάρξουν κάποιες μικρές καθυστερήσεις», λέει ο κ. Σούσης.

Το επόμενο βήμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας σε παραγωγούς του εξωτερικού. «Ο στόχος μας είναι μια παγκόσμια αγροτική πλατφόρμα, αλλά φυσικά χρειάζεται πολύς κόπος, ιδρώτας και εκπαίδευση. Είμαστε στη φάση που περισσότερο επενδύουμε», καταλήγει ο κ. Σούσης.