Χαβιάρι από λευκό χοχλιό φτιάχνει η Mediterranean Escargots

Η εταιρεία από τη Λάρισα πήγε ένα βήμα πιο πέρα την εκτροφή βρώσιμου σαλιγκαριού

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λευκού χαβιαριού στη διεθνή αγορά έχει έδρα τη Λάρισα. Ο λόγος για τη Mediterranean Escargots, η οποία δραστηριοποιείται στην εκτροφή, στην εμπορία και στη μεταποίηση σαλιγκαριών.

Υπό την καθοδήγηση του βιολόγου Αθανάσιου Γκόγκα, συνεργάζεται με 26 μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη (από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πελοπόννησο), βασισμένη στο μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας (franchise) και εξάγει το 90% των προϊόντων της. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Λάρισα (λόγω καταγωγής του Αθ. Γκόγκα), η μονάδα μεταποίησης-συσκευασίας στον Τύρναβο και η αντίστοιχη μονάδα τυποποίησης τροφίμων και καλλυντικών στην Αθήνα.

Ο κ. Γκόγκας, παρουσιάζοντας τη λειτουργία της Mediterranean Escargots, αναφέρει στην «ΥΧ»: «Εκτρέφουμε τον κρητικό χοχλιό (Helix aspersa), που αποτελεί ένα εκλεκτό έδεσμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις της μεσογειακής διατροφής, ώστε το προϊόν να διατεθεί στην αγορά, χωρίς να χρειαστεί καθάρισμα πριν από το μαγείρεμα. Πρωτοπορούμε, γιατί λανσάρουμε στις διεθνείς αγορές τροφίμων τους λευκούς κρητικούς χοχλιούς στο πορσελάνινο κέλυφος και με λευκό χρώμα σάρκας. Τα λευκά σαλιγκάρια εκτρέφονται αποκλειστικά με ελληνικές βιολογικές τροφές και βότανα, απαλλαγμένα από οποιαδήποτε χρήση χημικών και αντιβιοτικών και τηρώντας αυστηρά τον κώδικα καλής διαβίωσης των ζώων στην εκτροφή. Τα λευκά σαλιγκάρια ξεχωρίζουν χάρη στο υπόλευκο κέλυφός τους και το ανοιχτόχρωμο κρέας με πλούσια γεύση και υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και κολλαγόνου. Στην περίπτωση του λευκού χαβιάρι, η μεμβράνη των αβγών σκάει όταν τα δαγκώνει ο πελάτης και αποκαλύπτει σφηνάκια υγρού που προσφέρουν μια πολύ λεπτή γεύση, με διακριτικές γλυκές, αλμυρές, φυτικές και ξυλώδεις νότες. Η ανταπόκριση της αγοράς είναι εντυπωσιακή».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία παράγει ακόμη φιλέτα σαλιγκαριού, καπνιστά με εξαιρετικό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο, μαύρη τρούφα έτοιμη για κατανάλωση, καθώς και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις ντομάτας και πιπεριάς με τη μοναδική γεύση του σαλιγκαριού.