Χαλκιδική: Ακαρπία στις καλλιέργειες βρώσιμης ελιάς – Mείωση 90% στην παραγωγή της Ν. Προποντίδας

Ακαρπία στις καλλιέργειες βρώσιμης ελιάς παρατηρείται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Νέα Προποντίδας Χαλκιδικής. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση “Φέτος όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε ποσοστό που θα αγγίζει το 90 τοις εκατό.

Όπως γνωστοποιεί ο Δήμος: «οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και κυρίως με την καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής. Το προϊόν κατά κύριο λόγο εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού, ενώ είναι χαρακτηρισμένο και ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Επίσης, πρόκειται για μία ιδιαιτέρως απαιτητική καλλιέργεια σε έξοδα, όπως: λίπανση, φυτοπροστασία, ενεργειακό κόστος (μεγάλες ανάγκες σε άρδευση), εργατικά κλαδέματος/συγκομιδής. Αν σε αυτά προστεθούν οι συνεχείς ανατιμήσεις, είναι εύκολα αντιληπτό το μεγάλο κόστος που επιβαρύνονται οι παραγωγοί, χωρίς όμως να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα.

Αντιθέτως, οι παραγωγές στον δήμο μας επλήγησαν από θεομηνία το 2019 και ακολούθησαν χρονιές παγετού/ακαρπίας που δεν αποζημιώθηκαν. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, επίσης, ακόμη και η λιγοστή παραγωγή πουλήθηκε με μειωμένη τιμή λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία που δυσκόλεψε τις εξαγωγές.

Σωρευτικά όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους ελαιοκαλλιεργητές. Γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά ότι όλες αυτές τις χρονιές τα έξοδα έγιναν από τη μεριά των παραγωγών, χωρίς πάρουν τα ανάλογα έσοδα. Επίσης, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» (έξοδα, δάνεια κτλ) οδηγώντας τους σε δεινή θέση. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι βασική οικονομική δραστηριότητα (περισσότερο κι από τα έσοδα του τουρισμού) καταλαβαίνετε ότι πλήττονται συνακόλουθα κι όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματική κλάδοι.
Καταλήγοντας, θα παρακαλέσω οι υπηρεσίες σας να παρακολουθήσουν την πορεία του φαινομένου, ώστε στη συνέχεια να ζητηθούν από την κεντρική διοίκηση μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια Χαλκιδικής με την Αντιπεριφερειάρχη Αικατερίνη Π. Ζωγράφου να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι “παρατηρούμε με ανησυχία και αναγνωρίζουμε την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιοδένδρων που καλλιεργούνται στη Χαλκιδική, τόσο για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς όσο και ελαιολάδου”.

Και προσθέτει: «ήδη με τις πρώτες ενδείξεις ενημερώσαμε την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

Σήμερα επανήλθαμε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης για το θέμα, παρουσία της Προϊσταμένης της ΔΑΟΚ Π.Ε. Χαλκιδικής κα. Κράββα, της Προϊσταμένης του ΕΛΓΑ κα. Λαχουρά, της επόπτριας της Χαλκιδικής κα. Βανίδη και στελέχη του ΕΛΓΑ που εργάζονται στις ενισχύσεις ΚΟΕ.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία συγκέντρωσης παραγωγικών στοιχείων για τη διαφαινόμενη ακαρπία της ελιάς το προσεχές φθινόπωρο και η επιστημονική τεκμηρίωση αυτής, ώστε να εμπλουτισθεί η εργαλειοθήκη με την οποία θα διεκδικήσουμε τις τυχόν απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κουνδουρά, σε συνέχεια τηλεφωνικών επαφών, με σκοπό τη σύναψη άμεσα Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προχωρούμε στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας από τον καθηγητή Δενδροκομίας κ. Μολασιώτη και το εργαστήριο του, με θέμα την επιρροή κλιματολογικών και καλλιεργητικών παραγόντων στην ανθοφορία της ελιάς ποικιλίας «Χαλκιδικής» και «Χονδρολιάς».

Στόχος της μελέτης είναι ο μελλοντικός προγραμματισμός της καλλιέργειας της ελιάς στη Χαλκιδική και η επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου της ακαρπίας της, που εμφανίζεται για δεύτερο έτος σε έντονο βαθμό. Κυρίως μας απασχολεί η επανάληψη του φαινομένου στο διηνεκές, λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές στο κλίμα που επικρατούν.

Ταυτόχρονα αιτηθήκαμε την άμεση έρευνα και συγγραφή τεχνικής έκθεσης για τα δεδομένα της ακαρπίας της ελιάς του τρέχοντος έτους στη Χαλκιδική, ώστε να συνοδέψει τα αιτήματά μας προς αποζημίωση από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή εσοδεία.”