Χαμηλές πτήσεις στις λαϊκές της Αρκαδίας

Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες για τις λαϊκές αγορές εν μέσω εορτών στην Αρκαδία. Ο Χρήστος Τσιάμης, εκπρόσωπος των παραγωγών λαϊκών αγορών Αρκαδίας, μας δίνει την εικόνα, όπως έχει διαμορφωθεί λίγες μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά:

«Φέτος είχαμε πληθώρα προϊόντων, ακόμα και αυτών που δεν είναι εποχικά, όπως είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και γενικότερα τα κηπευτικά. Όπως αποδείχθηκε, όμως, η εποχή της ανεμελιάς πέρασε, αφού οι καταναλωτές επικέντρωσαν τις αγορές τους σε αυτά που χρειάζονται και έτσι είχαμε μείωση των πωλήσεων. Παράλληλα, η πληθώρα των προϊόντων έφερε και μείωση των τιμών. Έχουμε πλέον εξαιρετικά χαμηλές τιμές και πολύ φρέσκα προϊόντα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάμη, «αυτό το διάστημα αποκαλύφθηκε η λογική και η συνήθεια της νέας γενιάς καταναλωτών να ψωνίζουν τα πάντα από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό το βλέπουμε χωρίς να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λαϊκή αγορά τις παραμονές των Χριστουγέννων είχε την ίδια κίνηση όπως τα απλά Σάββατα, προσαυξημένη κατά ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 5%».

Από την πλευρά του, ο παραγωγός Θεόδωρος Τζούμης, πρόεδρος των λαϊκών αγορών Αρκαδίας, σημειώνει: «Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να ψωνίζουν από τις λαϊκές αγορές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά δεν αρκούν πλέον. Χρειάζεται να μπουν νέοι άνθρωποι και αυτό θα γίνει αν κατανοήσουν οι καταναλωτές ότι όσοι είμαστε στις λαϊκές αγορές προσφέρουμε κοινωνικό έργο, αλλά προς το παρόν το μοντέλο που προωθείται είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος, ώστε να αναβαθμιστούν, αλλά και να κρατήσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα οι λαϊκές αγορές, οι οποίες δεν είναι κάτι απρόσωπο και αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό προνόμιο για τον καταναλωτή».

Κλείνοντας, ο κ. Τζούμης ανέφερε: «Εάν δεν αλλάξει κάτι και γρήγορα, οι λαϊκές αγορές θα κλείσουν. Δυστυχώς, από τότε που ασχολούμαι, το αγοραστικό κοινό μειώνεται συνεχώς».