Χαμηλές τιμές και πεσμένες εξαγωγές για το επιτραπέζιο σταφύλι

Δύσκολο ξεκίνημα, αλλά και… δύσκολο τελείωμα έφερε η φετινή σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι, καθώς τα καιρικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη διέκοψαν τη συγκομιδή των Crimson.

Στη συγκεκριμένη όψιμη ποικιλία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ «7 Grapes», Μάρκο Λέγγα, η συλλογή μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά το 30% πανελλαδικά, αφού και ο χρωματισμός τους εξελισσόταν με αργούς ρυθμούς. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται φέτος χαμηλά επίπεδα απορρόφησης από τις αγορές, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Αποδίδει την πτώση αυτή στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και στην ανησυχία των αγοραστών για την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση που τους κάνει πιο μετρημένους στις αγορές τους, τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση στα μεταφορικά και στα κοστολόγια της παραγωγής, χωρίς αυτή να αντισταθμίζεται από αυξήσεις στην τιμή παραγωγού.

Οι τιμές που επικράτησαν όσο συγκομιζόταν το σταφύλι, για το ποιοτικό προϊόν, που πληρούσε προδιαγραφές εξαγωγής, ήταν μεταξύ 60 και 75 λεπτών. «Κανονικά θα έπρεπε να ήταν πάνω από 1 ευρώ», σχολιάζει ο κ. Λέγγας, ενώ υπήρξαν και χώρες που πίεζαν για ακόμα χαμηλότερα.

«Στην Κορινθία, η πτώση των εξαγωγών βρίσκεται τουλάχιστον στο 30%-40%», εκτιμά ο κ. Λέγγας, τη στιγμή που η μείωση παραγωγής υπολογίζεται σε πάνω από 65%, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν. «Εκτιμώ ότι, τουλάχιστον για την περιοχή της Κορινθίας, θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποζημιώσεις», υπογραμμίζει, θυμίζοντας ότι από τις έξι προηγούμενες χρονιές, μόνο οι δύο είχαν ομαλή πορεία σε επίπεδο συγκομιδής και εξαγωγών.