Εξελίσσεται για να προσφέρει στους Έλληνες αγρότες πολλαπλά οφέλη και να τους καταστήσει βιώσιμους και ανθεκτικούς απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος αλλά και στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ. Ο λόγος για το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της Neuropublic το οποίο πλέον είναι διαθέσιμο σε κάθε αγρότη μέσω της εφαρμογής για κινητά “Gaiasense mobile app”.

Τα επίπεδα υπηρεσιών που διαθέτει, το κόστος αλλά και τα οφέλη που προσφέρει στους παραγωγούς παρουσιάστηκαν σήμερα (7/7) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Μαραθώνα και το «Πολυαγρόκτημα Γη μας» από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τον τεχνολογικό της εταίρο NEUROPUBLIC.

Κόστος εφαρμογής

Με κόστος 30 ευρώ συν ΦΠΑ ετησίως, η πρώτη διαθέσιμη υπηρεσία μέσω κινητού τηλεφώνου του συστήματος, το gaiasense 1, προσφέρει στον αγρότη αγρονομική και περιβαλλοντική πληροφόρηση, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο Επικεφαλής Υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι το gaiasense 1 έχει πληροφοριακό χαρακτήρα για τον αγρότη ενώ η αμέσως επόμενη υπηρεσία, το gaiasense 2, θα παρέχει ερμηνεύσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές στον αγρότη και το κόστος του θα υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα αλλά και την εκάστοτε καλλιέργεια. Θα ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση του συστήματος, όπως το gaiasense 3.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω παρουσίασε και μετρήσιμα οφέλη από τις μέχρι τώρα εφαρμογές του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense σε αγροτεμάχια στην Ελλάδα. Όπως τόνισε σε κάποιες καλλιέργειες το συνολικό οικονομικό όφελος ξεπερνά και το 50% από τη μείωση των εισροών και την αύξηση της απόδοσης.

Από την ιδέα στην πράξη

Η ιδέα της ευφυούς γεωργίας ξεκίνησε για τη NEUROPUBLIC το 2011 και σήμερα το σύστημα gaiasense αποτελεί μία αναγνωρισμένη καλή πρακτική πανευρωπαϊκά που ξεχωρίζει σε επίπεδο καινοτομίας, τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, κα Ρόζα Γαργαλάκου. Η ίδια ανέφερε ότι παραγωγοί και επιστήμονες που πίστεψαν στο συγκεκριμένο σύστημα στα πρώτα του βήματα ήταν αρκετοί και είναι ένας από τους λόγους που έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να θεωρείται παράδειγμα από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και να εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύνδεση ευφυούς γεωργίας με ΚΑΠ

Ως εργαλείο προσαρμοστικότητας στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ περιέγραψε την ευφυή γεωργία, η Γενική Διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κα Έλλη Τσιφόρου και τόνισε ότι το gaiasense αποδεικνύει ότι η ευφυής γεωργία μπορεί να εφαρμοστεί και στην ελληνική γεωργία.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της “YX” που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Παρασκευή 9/7.