Χαμηλό βαρομετρικό φέτος στην αγορά του πελτέ
Ακόμα μια χρονιά πιεσμένων τιμών στα συμβόλαια πώλησης του ντοματοπελτέ διαβλέπουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, με τα αποθέματα της περασμένης σεζόν, αλλά και την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου να λειτουργούν επιβαρυντικά.
Η αίσθηση αυτή ήταν διάχυτη κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου Βιομηχανικής Ντομάτας που πραγματοποιήθηκε φέτος στη χώρα μας και, πιο συγκεκριμένα, στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal από τις 11 έως τις 15 Ιουνίου υπό την αιγίδα του WPTC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιομηχανικής Ντομάτας).
Όπως λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Δημήτρης Νομικός, είναι η πρώτη φορά που η κρίση στον κλάδο διατηρείται για περισσότερο από μία ή δύο χρονιές, «σπάζοντας» την αλυσίδα των εναλλαγών παραδοσιακά επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, όπως σημειώνει, «βλέπουμε φέτος ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ κακές, κάτι που σημαίνει ότι ο αγοραστής βρίσκει εμπόρευμα να αγοράσει» και συμπληρώνει ότι «όσο υπάρχουν αποθέματα οι τιμές είναι χαμηλές». Ο ίδιος κάνει λόγο ακόμα και για κλεισίματα κάτω από το κόστος παραγωγής σε συμβόλαια που κλείστηκαν προ διμήνου, τριμήνου και τετραμήνου.
Φέτος, η παγκόσμια παραγωγή τελικού προϊόντος αναμένεται χαμηλότερη κατά 6%-8%, με την πρώτη ύλη που θα παραληφθεί να υπολογίζεται σε 35,8 εκατ. τόνους έναντι 37,8 εκατ. τόνους πέρσι. «Δυστυχώς, ενώ οι Αμερικανοί δηλώνουν τα αποθέματά τους, στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό στοκ. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι έχουν αποθέματα οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, ενδεχομένως να έχουν λίγα και οι Ιταλοί. Στην Ελλάδα, πάντως, δεν έχουμε», εξηγεί ο κ. Νομικός.
|
Ο «πόλεμος» μεταξύ των αλυσίδων του λιανεμπορίου επισημάνθηκε, επίσης, στη διάρκεια του συνεδρίου ως ακόμα παράγοντας πίεσης των τιμών της βιομηχανίας. Στέλεχος από την αλυσίδα διακίνησης ανέφερε ενδεικτικά ότι συσκευασία σάλτσας ντομάτας που πριν από τέσσερα χρόνια πωλούνταν στη Μεγ. Βρετανία έναντι μιας λίρας, σήμερα πωλείται στις 65 πένες.
Η μικρή φετινή παραγωγή πάντως, σύμφωνα με τον κ. Νομικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί το σκηνικό την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος επικαλείται σχόλιο που ακούστηκε από το βήμα του συνεδρίου ότι «περνάμε από μια χρονιά απελπισίας σε μια χρονιά αισιοδοξίας».
Η πίτα της παγκόσμιας διάθεσης πελτέ
Αλλαγές στον χάρτη της ζήτησης την περυσινή σεζόν
Αυτό που πάντως είναι γεγονός είναι ότι η Ελλάδα επηρεάστηκε σημαντικά τη σεζόν 2016/2017 από τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής ζήτησης για πελτέ προς ανταγωνιστικές προμηθεύτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μια μετατόπιση που είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο και στην Ιταλία.
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκδοση για τη βιομηχανική ντομάτα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, τη σεζόν 2016/2017 διακινήθηκαν στο παγκόσμιο εξαγωγικό εμπόριο 3,2 εκατ. τόνοι πελτέ ντομάτας. Το 97% προήλθε από 15 χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με ποσοστό μόλις 1%– με την αναλογία να είναι «1 προς 60» μεταξύ της πρώτης εξαγωγικής χώρας (Κίνα) και της 15ης (Περού). Η Κίνα και η Ιταλία «ελέγχουν» το 50% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ αν προστεθούν τα ποσοστά των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 80%.
Οι ποσότητες που διακινήθηκαν και από τις 15 παραγωγικές χώρες πρακτικά κινήθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης σεζόν (+0,3%), εξαιτίας της επιβράδυνσης του εμπορίου σε μια σειρά από εισαγωγικές περιοχές, η οποία οριακά αντισταθμίστηκε από έναν περιορισμένο αριθμό περιοχών που αύξησαν τις εισαγωγές τους. Κατά την εμπορική περίοδο 2016/2017, διακινήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο 25,5 εκατ. τόνοι τελικού μεταποιημένου προϊόντος, ποσότητα που ισοδυναμεί με τα 2/3 της παγκόσμιας συγκομιδής βιομηχανικής ντομάτας.