Χαμόγελα για την Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων στη Λάρισσα

Η διαχειριστική Επιτροπή της Ομάδας ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις συμφωνίες που έγιναν, ζήτησε έγκαιρο προγραμματισμό σποράς για το 2017 και δεσμεύτηκε για συνεχή ενημέρωση για τις καλλιέργειες

Εξέλεξε διαχειριστική επιτροπή η Ομάδα Οσπρίων των Λαρισαίων

Μια χρονιά με καλή εξέλιξη για την παραγωγή στη φακή, το ρεβίθι και το φασόλι ήταν το 2016 για την Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, όπως γνωστοποιήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στη Λάρισα.

Τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής της Ομάδας ενημέρωσαν τα μέλη της ΟΠ για τις συναντήσεις και τις επαφές που έκαναν με ανθρώπους της αγοράς για να έχουν οι παραγωγοί γρήγορη εξέλιξη για τα προϊόντα τους και για τις συμφωνίες που τηρήθηκαν τόσο από τα μέλη, όσο και από τον συνεταιρισμό προς τους συνεργάτες της αγοράς. Ακόμη, οι παραγωγοί παροτρύνθηκαν για επιπλέον σπορές το 2017, καθώς υπάρχει προοπτική για την καλλιέργεια των οσπρίων λόγω της διατροφικής-διαιτητικής τους αξίας (πρωτεΐνη υψηλής διαιτητικής αξίας, εφάμιλλη του κρέατος, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες και φυλλικό που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, προστασία της καρδιάς και πρόληψη δυσκοιλιότητας).

Χαμόγελα για την παραγωγή στην ΟΠ Οσπρίων Λαρισαίων Αγροτών

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρ. Σιδερόπουλος, ανακοίνωσε την απόκτηση πιστοποιητικού Q-CERT, AGRO2-1, AGRO 2-2, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 17021, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα έχουν την καλύτερη δυναμική, αφού διατίθενται πλέον με πιστοποίηση. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα προβλήματα φυτοπροστασίας και οι καλλιεργητικές φροντίδες με σχετικές υποδείξεις του τεχνικού συνεργάτη της ΟΠ. Ακολούθως, ο Α. Δημητριάδης, μέλος της διαχειριστικής επιτροπής της ΟΠ Οσπρίων, τόνισε ότι την περίοδο 2016-2017 αναμένεται να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών στην καλλιέργεια οσπρίων, αφού κάθε μέρα ο αριθμός των παραγωγών, που επιθυμεί να στραφεί προς αυτές τις καλλιέργειες, αυξάνεται. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι αυτήν τη χρονιά η ομάδα παραγωγών θα είναι ακόμη πιο οργανωμένη στον προγραμματισμό, αλλά και στις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Νούλας ανέφερε ότι τη νέα χρονιά θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των παραγωγών για τη φυτοπροστασία: προβλήματα και προοπτικές και για την ΚΑΠ σε σχέση με τα όσπρια. Η τριμελής διαχειριστική επιτροπή ζήτησε ακόμη από τα μέλη της ΟΠ να δηλώσουν άμεσα την πρόθεση σποράς κατ’ αρχήν για τη φακή, αλλά και για τα υπόλοιπα, καθώς πρέπει να δρομολογηθεί η αγορά πιστοποιημένου σπόρου, αλλά και των απαραίτητων φυτοφαρμάκων. Μια νέα πρόταση, επίσης, είναι η καλλιέργεια οσπρίων της σποροπαραγωγής, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πρόθεση σποράς του παραγωγού. Το 2016 είναι διεθνές έτος οσπρίων, γι’ αυτό ο συνεταιρισμός το επόμενο διάστημα προγραμματίζει ημερίδα για τα όσπρια, με θέμα «Καλλιέργεια – Διατροφικά οφέλη – Προοπτική».