Χαμόγελα στα Ίρια για τα κηπευτικά

Μία ακόμα καλή χρόνια μετρούν οι παραγωγοί των Ιρίων

Μία ακόμα καλή χρόνια μετρούν οι παραγωγοί των Ιρίων, αφού μέχρι τώρα όλα κύλησαν ομαλά και η παραγωγή φέτος παρουσιάζει αύξηση. Φυσικά αυτό, για τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών δεν έχει καμία σχέση με την διαμόρφωση της τιμής, καθώς το 80% των παραγωγών στον κάμπο των Ιρίων κάνει συμβολαιακή γεωργία.

Το ποσοστό των παραγωγών που κινούνται στην ελεύθερη αγορά κινείται στο 20%-25% και είναι αυτοί που κάθε χρόνο ψάχνονται για την επόμενη μέρα.

Ο Θωμάς Χουντάλας, που θεωρείται ο πατέρας του iceberg στα Ίρια, εξηγεί ότι «είναι μία καλή χρονιά για το μαρούλι, το iceberg, αλλά και το μπρόκολο. Η τιμή για όσους έχουν τα iceberg στα συμβόλαια είναι στα 70 λεπτά, ενώ για όσους απευθύνονται στην αγορά χωρίς συμβόλαια, οι τιμές κυμαίνονται από 90 λεπτά έως 1 ευρώ. Αυτό το διάστημα οι ρομάνες βρίσκονται σε καλή φάση. Τα λάχανα έχουν 40 λεπτά και τα μπρόκολα από 70 λεπτά έως 80 λεπτά».

Τα Ίρια επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Κέντρου, που αναφέρθηκε στη σκληρωτινίαση. Η ασθένεια αυτή έχει εμφανιστεί στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια και το χαρακτηριστικό της είναι ότι τα φυτά μολύνονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και οι προσβολές εμφανίζονται στο στέλεχος και στα φύλλα.