Χαμόγελα στους παραγωγούς του Μακρυχωρίου από την εμπορία ροδάκινου- βερίκοκου

Ανάλογες προσδοκίες και για το αμύγδαλο

Σχετική ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των 89 μελών της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου από την εμπορία ροδάκινου –βερίκοκου, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και την προώθηση της φετινής σοδειάς στις συνεργαζόμενες βιομηχανίες.

Κι αυτό γιατί, μπορεί οι τιμές που δόθηκαν να μην καλύπτουν τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, ωστόσο η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών κατάφερε να πουλήσει όλες τις ποσότητες. Αν σκεφτεί κανείς ότι στα δύο αυτά προϊόντα παρατηρήθηκε υπερπαραγωγή σε όλη τη χώρα, και σε κάποιες περιοχές παραμένουν αδιάθετες, ακόμη και ασυντόνιστες παραγωγές, τότε εύλογα καταλαβαίνει που οφείλονται τα χαμόγελα των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου Νίκο Μητσογιάννη «η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες, με παραγωγή ρεκόρ, αν και ορισμένες περιοχές χτυπήθηκαν από καιρικές συνθήκες (χαλάζι -παγετός). Πιθανότατα να έγιναν λάθη ή να υπήρξαν κάποιες παραλείψεις, όμως ο καθημερινός αγώνας έφερε αποτέλεσμα. Συνολικά παραδόθηκαν  2.752.963 κιλά πληρωτέα ροδάκινα καθώς και 112.071 κιλά για χυμό, ενώ 1.700.000 κιλά (έναντι 400.000 κιλών πέρυσι) σε βερίκοκο πουλήθηκαν έναντι 35 λεπτών σε βιομηχανίες της περιοχής».

Για την συμβολή της Ομάδας Παραγωγών, ο κ. Μητσογιάννης δήλωσε: Ομάδα Παραγωγών, δύο λέξεις που έως το 2018 απλά υπήρχαν στο  ελληνικό λεξιλόγιο. Μετά όμως οι λέξεις αυτές ενώθηκαν και έγιναν πράξη. Η Ο.Π συστάθηκε και αριθμεί σήμερα ογδόντα επτά μέλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύει τα προϊόντα της περιοχής μας βερίκοκα, ροδάκινα και αμύγδαλα ως τα καλύτερα, σε ποιότητα, στη χώρα μας και να στηρίζουν την αγροτική οικονομία του χωριού μας και όχι μόνο. Εκ μέρους της διοίκησης θέλω να ευχαριστήσω όλες τις βιομηχανίες που συνεργαστήκαμε και να τονίσω ότι «συνεργασίες που στηρίζονται στην ειλικρίνεια, στο ήθος και στην οργάνωση φέρνουν πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Εργάτες γης

Όσον αφορά στη συγκομιδή, παρά το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, οι παραγωγοί του Μακρυχωρίου κατάφεραν να ολοκληρώσουν το μάζεμα έγκαιρα και χωρίς προβλήματα, ενώ εκτός από τους αλλοδαπούς εργάτες, σημαντική ήταν η συνεισφορά ντόπιων εργατών, κυρίως νεαρής ηλικίας. «Επειδή όμως το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης ήρθε για να μείνει, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία συζήτηση περί αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών» σημειώνει με νόημα ο κ. Μητσογιάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ροδάκινα φέτος παρήχθησαν σε περίπου 1000 στρέμματα, έναντι 700 στρ. πέρυσι, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πρόβλημα της συγκομιδής.

Αμύγδαλο

Σχετικά με το τρίτο προϊόν που εμπορεύεται η Ομάδα, το αμύγδαλο, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του προϊόντος προ ημερών και ήδη τα μέλη της ΟΠ έχουν αποθηκεύσει τη σοδειά, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ καλή.

Πρόθεση της Διοίκησης είναι να ξεκινήσει συζητήσεις με τις εταιρείες που μέχρι τώρα συνεργάζεται και όπως όλα δείχνουν η προώθηση -πώληση θα γίνεται ανά διαστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες των παραγωγών και την ανταπόκριση της αγοράς.