Ξαναμοιράζει την τράπουλα στους συμβούλους ο Μπακογιάννης

Νέος θεματικός αντιπεριφεριάρχης αγροτικής οικονομίας ο Κώστας Καραγιάννης

kostas-mpakogiannis-sterea
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αλλαγή σκυτάλης στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο Κώστας Αποστολόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, μετά από απόφαση του περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη, αντικαθίσταται από τον Κώστα Καραγιάννη, οικονομολόγο. Ο νέος θεματικός είναι ο τρίτος κατά σειρά, με πρώτο τον Γιώργο Κελαϊδίτη. Αλλαγές επίσης έγιναν και σε άλλους αντιπεριφερειάρχες.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Καραγιάννης, μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της αγροτικής οικονομίας της περιοχής αλλά και τους στόχους που έθεσε η ηγεσία της περιφέρειας από την αρχή της θητείας:

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Η αγροτική οικονομία αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη ύψιστη προτεραιότητα. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να αναλαμβάνω ως αντιπεριφερειάρχης αυτόν τον νευραλγικό τομέα. Η Στερεά Ελλάδα είναι μια αγροτική περιφέρεια, με συμμετοχή στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα της χώρας που ξεπερνά το 10%. Απασχολούνται συνολικά 115.000 άνθρωποι, που αποτελούν το 18,5% του εργατικού μας δυναμικού. Η αξία του παραγόμενου προϊόντος ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Κληθήκαμε εν μία νυκτί να διαχειριστούμε τον οργανισμό διαχείρισης του απέραντου κωπαϊδικού πεδίου, το «περιβόλι της Αττικής», με τα δυσβάσταχτα χρέη του. Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών της περιοχής μας.

Οι επόμενοι στόχοι της περιφέρειας

Αναφερόμενος στους άξονες για την ανάπτυξη, έτσι όπως τους θέτει η περιφέρεια, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε:

«Βασικοί στόχοι, λοιπόν, των δράσεών μας, για τη βελτίωση της προοπτικής του πρωτογενούς μας τομέα, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ενσωμάτωση της καινοτομίας, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών, και, πάνω από όλα, η προσέλκυση νέων ανθρώπων στην παραγωγή.

Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για τη μόχλευση πόρων, κάνουμε δράσεις για τη συνεχή ενημέρωση των παραγωγών σε σχέση με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων και της Έξυπνης εξειδίκευσης. Προωθούμε την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων με προσανατολισμό νέες πρακτικές, συνδέουμε παραγωγούς με επιστημονικά ιδρύματα για την αναζήτηση λύσεων και νέων πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής και χρηματοδοτούμε μία σειρά από υποδομές, όπως για παράδειγμα έργα αγροτικής οδοποιίας».

Αλλαγές στις δομές του αγροτικού τομέα

Συνεχιστής του έργου των προηγουμένων συναδέλφων του, που έβαλαν τις βάσεις για την αλλαγή των δομών στον αγροτικό τομέα, ο κ. Καραγιάννης πρόσθεσε:

«Παράλληλα, δημιουργήσαμε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, με σκοπό τη δημιουργία ενός βραχίονα προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας, μέσα από συλλογικές προωθητικές δράσεις και συνέργειες μεταξύ των κλάδων της αγροδιατροφής, του εμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού κ.λπ.

Συμμετέχουμε στις μεγαλύτερες εκθέσεις Τροφίμων & Ποτών εντός και εκτός Ελλάδας, σε σύμπραξη με τους ίδιους τους παραγωγούς. Δίνεται έτσι η δυνατότητα, ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού μας τομέα, να επικοινωνήσουν με έναν ενιαίο, δυναμικό και οικονομικότερο τρόπο τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά. Καταγράφουμε τις επιχειρήσεις, δημιουργούμε προωθητικό υλικό, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος αλλά και σεμινάρια επιμόρφωσης των παραγωγών».

Κλείνοντας, ο νέος αντιπεριφερειάρχης εστίασε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Αξιοποιήσαμε στο έπακρο το νέο ΠΑΑ και εντάξαμε έναν σημαντικό αριθμό νέων αγροτών σε αυτό, αφού πρώτα τούς παρείχαμε την κατάλληλη ενημέρωση, προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Και δεν επαναπαυόμαστε εδώ. Για εμάς, ο παραγωγός που ζει και στηρίζει τις επαρχίες και τα χωριά μας πρέπει να λαμβάνει την ανάλογη στήριξη από την περιφέρεια. Να νιώθει ασφάλεια, όντας σίγουρος ότι οι δικές του προσπάθειες θα πολλαπλασιαστούν. Θα πιάσουν τόπο. Το χρωστάμε σε αυτούς και τις οικογένειές τους».

 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress