Χάνεται η κορινθιακή σταφίδα – Δέκα λεπτά το κιλό δίνει το ΥΠΑΑΤ, αλλά οι ζημιές είναι δεκαπλάσιες

Εξωφρενική, εξοργιστική και προκλητική χαρακτηρίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της ενίσχυσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

Η πρόθεση του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, για στήριξη του παραγωγού με 50 ευρώ το στρέμμα, όπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με συνεταιριστές και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για κοροϊδία.

Στη συνάντηση, ο υπουργός κατέστησε γνωστό πως έχει στη διάθεσή του 5 εκατ. ευρώ, τα οποία προτίθεται να διαθέσει απευθείας στον παραγωγό, ζητώντας από τους παριστάμενους να τον κατευθύνουν για τη διανομή τους.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, Νίκος Μιχαλόπουλος, τα 50 ευρώ το στρέμμα, που προκύπτουν αν διανεμηθούν τα 5 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε έναν καλό παραγωγό σε 0,10 με 0,12 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που έχει χάσει 1 ευρώ και πλέον από την τιμή που έπαιρνε πριν από τρία χρόνια και πριν από την πανδημία. «Αν θέλατε να προχωρήσετε έστω σε στήριξη του παραγωγού, θα διαθέτατε τουλάχιστον 100 ευρώ το στρέμμα», υποστήριξε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της Παναιγιαλείου έκανε αναφορά στην καθοριστική σημασία που έχει η απορρόφηση των αποθεμάτων που δημιούργησε η Covid-19, τονίζοντας πως, αν δεν φύγουν τα αποθέματα, η πενιχρή βοήθεια που δίνει το υπουργείο προς τον παραγωγό είναι σαν να πετάνε τα χρήματα σε μία μαύρη τρύπα.

«Κατάφεραν ένα εμβληματικό προϊόν, το οποίο κατά 90% πήγαινε στο εξωτερικό, να το καταστρέψουν. Τρία χρόνια τώρα που έχει επισημανθεί το πρόβλημα, έχει αποκαλυφθεί πλέον ότι μέριμνά τους δεν είναι ο παραγωγός, αλλά τα συμφέροντα πέντε ιδιωτών»

Προεκλογικό αντίδωρο

Την έντονη οργή του για την κυνική και προκλητική στάση του υπουργού απέναντι σε ένα τόσο εμβληματικό προϊόν εκφράζει στην «ΥΧ» ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. «Δυστυχώς, παρότι το υπουργείο γνωρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη σταφίδα, δεν θέλει να στηρίξει το προϊόν και τους χιλιάδες παραγωγούς, αλλά να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα ολίγων. Χορτάσαμε από λόγια. Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποτελούν ταφόπλακα για τη σταφίδα. Υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων. Κατάφεραν ένα εμβληματικό προϊόν, το οποίο κατά 90% πήγαινε στο εξωτερικό, να το καταστρέψουν με τις πολιτικές τους.

Τρία χρόνια τώρα που έχει επισημανθεί το πρόβλημα, έχουν πλέον ξεγυμνωθεί από κάθε επιχείρημα και έχει αποκαλυφθεί πλέον ότι μέριμνά τους δεν είναι ο παραγωγός, αλλά τα συμφέροντα πέντε ιδιωτών».

Προφάσεις εν αμαρτία

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην «ΥΧ», τόνισε πως η βοήθεια του υπουργείου είναι ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το υψηλό κόστος της καλλιέργειας. «Περιμέναμε τόσο καιρό το βοήθημα, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός στη συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο και το αποτέλεσμα είναι άκρως απογοητευτικό», μας λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Όπως προσθέτει, «από 1,70 ευρώ το κιλό που δίναμε τη σταφίδα, φτάσαμε πέρυσι να τη δίνουμε με 90 λεπτά και φέτος με 70 λεπτά. Το κόστος της καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό, γιατί θέλει ιδιαίτερη φροντίδα η σταφίδα».

Άλλωστε, όπως μας λέει και ο ίδιος, ο υπουργός, στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί του τον περασμένο Οκτώβρη, τους είπε πως δεν υπάρχει μέλλον για τη σταφίδα και ότι έχει κάνει τον κύκλο της, καθησυχάζοντάς τους ωστόσο πως το υπουργείο θα είναι στο πλευρό τους, προκειμένου να βρουν μια άλλη καλλιέργεια για να την αντικαταστήσουν.

«Δεν τους ενδιαφέρει, λοιπόν, να σωθεί η σταφίδα. Μας κοροϊδεύουν, αφού οι αποφάσεις πλέον έχουν παρθεί», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.