Χανιά: Κρατούμενοι αγροτικών φυλακών αποκτούν πτυχίo αγρότη

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη γεωργία για κρατούμενους αγροτικών φυλακών προκειμένου να αποκτήσουν τις γνώσεις ώστε να έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και μετά την αποφυλάκισή τους ξεκινά από το αγροτικό κατάστημα κατάρτισης στην Αγιά Χανίων και θα επεκταθεί στην Τίρυνθα, την Κασσαβέτεια Βόλου και την Κασσανδρεία.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος έγινε το πρωί της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελαίας, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, παρουσία των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή και Γιάννη Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου, της βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και πρ. Υπουργού, κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν.

Οι κρατούμενοι καθώς και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά και οι γεωπόνοι της φυλακής θα εκπαιδευθούν από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου στην ελιά, τα υποτροπικά και αρωματικά φυτά καθώς και τα εσπεριδοειδή.

Οι κρατούμενοι θα λάβουν πιστοποίηση από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ενώ θα αναλάβουν να καλλιεργήσουν 160 στρέμματα του οργανισμού στην περιοχή με το 50% των εσόδων από την διάθεση της παραγωγής να το κρατούν για τις ανάγκες τους και το υπόλοιπο να το αποδίδουν στον οργανισμό.

«Σήμερα η σωφρονιστική συναντιέται με την αγροτική πολιτική. Δεν είναι θεωρητικά σεμινάρια αλλά ουσιαστική αγροτική κατάρτιση και εκπαίδευση. Το πιστοποιητικό είναι διαβατήριο άμεσης απορρόφησης στην παραγωγική διαδικασία», επισήμανε ο κ. Γιάννης Οικονόμου, ενώ η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε πως στόχος του προγράμματος είναι «να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας που αντιμετωπίζουν πολλοί κρατούμενοι όταν αποφυλακίζονται με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της παραβατικότητας. Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο και να τον αλλάξουμε με έναν καινούργιο κύκλο δημιουργικότητας και παραγωγής», πρόσθεσε.

«Σπουδαίο», χαρακτήρισε το πρόγραμμα η κ. Σοφία Νικολάου θέτοντας ως στόχο της Κυβέρνησης, μετά την εμπέδωση του κλίματος νόμου και ασφάλειας στις φυλακές, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού και της ζωής των κρατουμένων καθώς και την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων, όπως αυτό με τον ΕΛΓΟ, που θα οδηγήσουν στην ομαλή επανένταξη των κρατουμένων.

«Πιστεύω πολύ σ’ αυτό το πρόγραμμα», είπε από την πλευρά της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαγραφεί στις σύγχρονες κοινωνίες. Κάθε άνθρωπος που μπαίνει στη φυλακή έχει δικαίωμα στην ελπίδα μιας άλλης μέρας», σημείωσε και πρότεινε να επεκταθεί το πρόγραμμα του ΕΛΓΟ και με το ΚΕΘΕΑ.

Για το πρόγραμμα μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο διευθυντής του ΑΚΚ Αγιάς Χανίων, κ. Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος.

Πηγή: powergame.gr