Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Ξάνθη: Παρουσίαση πρακτικών ευφυούς γεωργίας σε καλλιέργεια ακτινιδίου

Οι ανάγκες σε νερό απαιτούν την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
24/07/2024
7' διάβασμα
xanthi-parousiasi-praktikon-effyous-georgias-se-kalliergeia-aktinidiou-327668

Διανύοντας ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, με τις απαιτήσεις των καλλιεργειών σε νερό να αυξάνονται, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών, καθίσταται σαφές ότι η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί μέρος της λύσης για την ορθολογική χρήση των πόρων και τη στοχευμένη εφαρμογή τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα πρακτικών ευφυούς γεωργίας που λειτουργούν προς όφελος της καλλιέργειας, του αγρότη και του περιβάλλοντος παρουσιάστηκε την Πέμπτη 11/7, σε καλλιέργεια ακτινιδίου στο χωριό Γενισέα Ξάνθης, στο πλαίσιο των ενεργειών επικοινωνίας που σχεδιάζει και υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησε, έπειτα, ανταλλαγή απόψεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης.

Συλλογή των κατάλληλων δεδομένων

Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Παπαδήμας, εμπορικός διευθυντής της NEUROPUBLIC, παρουσίασε την εγκατάσταση αγρομετεωρολογικού σταθμού ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας στην καλλιέργεια του ακτινιδίου και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα συλλέγει τα κατάλληλα δεδομένα για την έγκαιρη ειδοποίηση του παραγωγού σχετικά με την πρόγνωση του καιρού, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την ανάπτυξη διάφορων μυκήτων. «O σταθμός διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ με ενεργειακή αυτονομία, καθώς και τα όργανα μέτρησης των κλιματολογικών συνθηκών όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η βροχόπτωση, η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου.

Συνδέεται, επίσης, με τον αισθητήρα εδάφους που μετράει τη θερμοκρασία, την υγρασία και την αλατότητα του εδάφους. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και εγκατεστημένος αισθητήρας πάνω στο δέντρο που είναι προσανατολισμένος σε δύο κατευθύνσεις για να μετράει, επίσης, τη θερμοκρασία και τη διύγρανση του φύλλου. Με αυτόν τον τρόπο, φαίνονται και οι συνθήκες ανάπτυξης διάφορων μυκήτων», επεσήμανε ο κ. Παπαδήμας.

Ο ίδιος παρουσίασε και την εφαρμογή gaiasense app, στο κινητό τηλέφωνο, μέσω της οποίας εμφανίζονται οι παραπάνω μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. «Μπορούμε να δούμε τη θερμοκρασία το τελευταίο 24ωρο, αλλά και την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες είτε ανά τρίωρο είτε ημερησίως», περιέγραψε.

Λόγοι εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας

Οι ανάγκες της καλλιέργειας του ακτινιδίου σε νερό, καθώς και το ευαίσθητο ριζικό του σύστημα οδήγησαν τον παραγωγό και γεωπόνο Κώστα Γαρούφα στην εγκατάσταση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense. Όπως εξήγησε ο ίδιος κατά την παρουσίαση των πρακτικών στην καλλιέργειά του, «αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση για να ελέγχουμε όσο καλύτερα μπορούμε το πότισμα της καλλιέργειας, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα για να πάει καλά το ακτινίδιο. Δηλαδή, είναι σημαντικό να ξέρουμε την ποσότητα του νερού που χρειάζεται να ρίξουμε, πότε πρέπει να τη ρίξουμε, αλλά και με ποιον τρόπο, καθώς το ακτινίδιο είναι μία ευαίσθητη καλλιέργεια όσον αφορά το ριζικό της σύστημα».

Η ανάγκη ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα

Την παρουσίαση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια ακτινιδίου ακολούθησε η συζήτηση σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας. Από τη μεριά του, ο Νίκος Τσιναρίδης, διευθυντής ΑΣ Ξάνθης, τόνισε ότι «πλέον, προκειμένου τα αγροτικά προϊόντα τόσο της περιοχής μας όσο και της χώρας ευρύτερα να είναι ποιοτικά και ανταγωνιστικά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία που θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στον οποίο βασίζεται η χώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία θα καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και τις εξαγωγές, με σκοπό να φέρει ένα θετικό ισοζύγιο για τη χώρα. Είναι μονόδρομος, πλέον, η χρήση της τεχνολογίας και ευελπιστούμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό».

«Είναι σημαντικό να ξέρουμε την ποσότητα του νερού που χρειάζεται να ρίξουμε, πότε πρέπει να τη ρίξουμε, αλλά και με ποιον τρόπο, καθώς το ακτινίδιο είναι μία ευαίσθητη καλλιέργεια, όσον αφορά το ριζικό της σύστημα», αναφέρει ο παραγωγός και γεωπόνος Κώστας Γαρούφας, εξηγώντας τι τον οδήγησε στην εγκατάσταση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense

Με τη σειρά της, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης, Πολυξένη Μπρίκα, αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα του νερού στις καλλιέργειες και το πρόβλημα της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «μακάρι η οργάνωση και οι καλές πρακτικές να μπορούν να γλυτώσουν τον αγροτικό τομέα από περιόδους λειψυδρίας, να υπάρχει κάτι το οποίο να προφυλάσσει τον αγρότη από αυτά τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος, καθώς και τις αποδοχές των αγροτών».

Στην πολυετή εμπειρία της εταιρείας στον τομέα της ευφυούς γεωργίας αναφέρθηκε ο Ηλίας Παπανικολάου, υπεύθυνος Πωλήσεων Β. Ελλάδας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος εξήγησε ότι από το 2014 έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, καθώς η εταιρεία ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε σε αυτή την έκταση με την ευφυή γεωργία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού, τονίζοντας ότι θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα πάνω από 3.000 αγρομετεωρολογικοί σταθμοί και θα αναπτυχθούν νέα λογισμικά.

Στο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε και ο κ. Παπαδήμας, εξηγώντας ότι «στο πλαίσιο του έργου, από τους 3.000 υποστηρικτικούς σταθμούς, οι 2.950 θα εγκατασταθούν σε διάφορα αγροτεμάχια κατανεμημένα ανάλογα με τις κλιματικές ζώνες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα και οι 50 σε πειραματικά αγροτεμάχια, όπου εκεί, μαζί με τα υδρόμετρα και τα drones, θα γίνονται τα πειράματα στις 21 καλλιέργειες που έχουν προδιαγραφή. Επίσης, 50 στον αριθμό θα είναι και τα αγροτεμάχια αναφοράς μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο υπολογισμός της εξατμισοδιαπνοής αναφοράς, άρα θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση της άρδευσης στις καλλιέργειες και βελτιστοποίηση των προγνώσεων για έκτακτα καιρικά φαινόμενα».

Τέλος, ο Γιώργος Χατζηλιάδης, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Καβάλας, ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια του ακτινιδίου έχουν ξεκινήσει με τη NEUROPUBLIC από το 2019. «Το δύσκολο ήταν να το φέρουμε κοντά στον παραγωγό, δηλαδή έπρεπε πρώτα να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες οι άνθρωποι που εργάζονται στον αγροτικό τομέα και ενδιαφέρονται. Επιθυμούσαμε να γνωρίσουμε κάτι καινούργιο που θα έχει αποτελέσματα και οφέλη για τον παραγωγό τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργασίας και κοστολογίων».

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Food.