«Χαριστική βολή στην κτηνοτροφία η απώλεια της φέτας»

Με αφανισμό κινδυνεύει η αιγοπροβατοτροφία αν δεν προστατευθεί επαρκώς η ελληνικότητα της φέτας, προειδοποιεί ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών».

Το θέμα της προστασίας της εμπορικής ονομασίας της φέτας στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών που διαπραγματεύεται η Ε.Ε. –με ΗΠΑ και Ν. Αφρική- και το οποίο ανέδειξε με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνεταιρισμού. Ο τελευταίος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό τον οποίο καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευθεί η ναυαρχίδα των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Ανησυχία  και  απογοήτευση επικρατεί στους κτηνοτρόφους ότι άμεσα απειλείται η ελληνικότητα της φέτας σαν προϊόν Π.Ο.Π.

 Όλα ξεκίνησαν από την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά και στην οποία προβλεπόταν ότι μπορεί να παράγονται λευκά τυριά  στον Καναδά και να διακινούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να αναφέρουν στη συσκευασία τους την φράση “MADE IN CANADA” και οι νέοι  Καναδοί παραγωγοί να αναφέρουν ότι είναι απομιμήσεις φέτας και δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα.

Όλες αυτές οι σημάνσεις με διάφορες πρακτικές του marketing εξαλείφονται από τις συσκευασίες.

Στην προωθούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής συζητείται τα λευκά τυριά που παράγονται στην Νότια Αφρική θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά με την ονομασία “SOUTH AFRICA FETA” ή “FETA STYLE”ή “FETA TAPE”.

Στις συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α στα 201 προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητείται η εμπορική προστασία τους περιλαμβάνεται και η φέτα.

Αυτό δεν το δέχονται οι Η.Π.Α που το θεωρούν ότι είναι μία κατηγορία τυριού και ότι είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωγραφικές ενδείξεις παραγωγής της φέτας.

Θα  πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ονομασία της φέτας η οποία γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών.

Απειλείται με αφανισμό όλος ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του Α.Ε.Π της χώρας μας και στην αναμενόμενη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Κύριε  Πρωθυπουργέ,

 Η φέτα είναι ένα περιζήτητο προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δις έσοδα στην εθνική μας οικονομία και απασχολείται πάνω από 300,000 αγροτών και είναι ο κλάδος που μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και σημαντικά εάν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.

Σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κατοχύρωση της φέτας σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

Θα πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αλλάξει η τροπή των διαπραγματεύσεων και να θωρακιστεί το σημαντικότερο εθνικό, ζωοκομικό προϊόν μας και ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.

Ειδικότερα για τον Νομό μας αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της, την απασχόληση αλλά και για την παραγωγή, δεδομένου ότι η αιγοπροβατοτροφία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας.

Για τον Γ.Α.Σ.I “ ΕΝΩΣΗ αγροτών”
Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ
Μπαλτογιάννης  Χριστόδουλος»